appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Exotische hoornaar vestigt zich in Nederland

Rob Buiter
vrijdag 22 september 2017 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

De Aziatische hoornaar is gearriveerd in Nederland. Even hoopte wespendeskundige Jan Smit van EIS nog dat het om een incident zou gaan; een Aziatische hoornaar die per ongeluk met een caravan van een Franse camping was meegelift. Maar deze week heeft hij in de tuin van de eerste vinder, Ron van de Roer, opnieuw een hoornaar gevonden.

Imkers zullen hier niet blij mee zijn.

wespendeskundige Jan Smit

Het lijkt er dus op dat deze potentieel invasieve exoot definitief vaste grond heeft gevonden in ons land. ''Imkers zullen hier niet blij mee zijn'', weet Smit. ''Dit dier heeft het, nog meer dan onze inheemse hoornaar, op bijen gemunt.''

Exotische hoornaar in Dreischor

Vindplaats Dreischor

Vorige week vond Van de Roer de allereerste Aziatische hoornaar van Nederland in zijn tuin in het Zeeuwse Dreischor, op Schouwen-Duiveland. Het insect was al verschillende keren gemeld maar dit was de eerste die officieel is herkend en bevestigd. 

Aziatische hoornaar in Europa

Sinds 2004 wordt de Aziatische hoornaar in Europa gesignaleerd. Als eerste wordt het insect in Frankrijk gezien, en daarna heeft het zich verspreid over grote delen van Europa. Het was slechts een kwestie van tijd voordat de soort in Nederland zou opduiken. De Aziatische hoornaar staat sinds 2016 op de lijst van invasieve exoten van de Europese Unie.

Net als bij onze inheemse hoornaar staan allerlei insecten op het menu van de Aziatische hoornaar. Deze hoornaar jaagt echter ook actief op honingbijen en een bijenvolk zou daardoor kunnen instorten. Dat gebeurt echter zelden.

De Aziatische hoornaar is een grotendeels zwarte wesp. Hij heeft een oranje gezicht en op zijn lijf een smalle, gele band vooraan en een brede, oranje band achteraan. Net als gewone hoornaar kan deze soort steken en dat zal vervelender aanvoelen dan van een gewone wesp.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1