appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Focus met schrijver en archeoloog Alexander van de Bunt
STER Advertentie

Alle huiskatten verplicht steriliseren of castreren

Fotograaf: Henk57, Vroege Vogels
woensdag 6 juli 2016 | VARA | Vroege Vogels

In het advies ‘Vat op de Zwerfkat’, zegt de Raad voor Dieraangelegenheden dat zwerfkatten een groot gezondheidsrisico opleveren. Ze verspreiden via hun uitwerpselen spoelwormen die de ernstige ziekte toxoplasmose kunnen veroorzaken. Bovendien zouden loslopende huiskatten overlast in de natuur veroorzaken, doordat ze veel andere dieren vangen. Volgens dierenarts Frans van Knapen van de Raad voor Dierenaangelegenheden is het zeker niet de bedoeling om met de verplichte sterilisatie van alle katten, de huiskat helemaal van het toneel te laten verdwijnen: 

Alle huiskatten verplicht steriliseren of castreren.

Toxoplasmose kan bij mensen en dieren zorgen voor complicaties bij de zwangerschap zoals aangeboren handicaps bij mensen en sterfte van ongeboren jonge dieren. Infecties met Toxocara, ofwel spoelwormen, kunnen bij kinderen gepaard gaan met vage klachten zoals buikpijn, gewrichtspijn en vermoeidheid die niet worden herkend. Bij dieren kunnen deze infecties klachten veroorzaken zoals ‘wormbuikjes’ bij pups en kittens.

De Raad pleit ervoor om deze gezondheidsrisico’s te beperken. Hiertoe worden maatregelen voorgesteld die gericht zijn op het verkleinen van het aantal zwerfkatten en het voorkomen van besmetting van mensen en dieren door een besmette omgeving. Zonder huiskat geen zwerfkat. Daarom adviseert de Raad huiskatten verplicht te laten steriliseren of castreren en ze te laten identificeren en registreren om de aanwas van nieuwe zwerfkatten te voorkomen. Regelmatige ontworming van katten, de juiste voeding en het afvoeren van kattenontlasting in de grijze afvalbak (en niet via GFT) helpen besmetting van de omgeving, en daarmee van mensen en dieren, te voorkomen.

Het uitgangspunt is dat katten een belangrijke sociale functie hebben in Nederland, en de Raad wil dit graag zo houden. Het feit dat katten nu als enige huisdier vrij kunnen rondlopen geeft echter wel verplichtingen richting de eigenaar. De Raad vindt extra lasten verantwoord in het licht van de geschetste risico’s, ook met het oog op overlast en andere problemen die zwerfkatten veroorzaken.

De Trap, Neuter and Return–methode (TNR) waarbij zwerfkatten worden gevangen, gesteriliseerd en weer vrijgelaten, werkt volgens de Raad alleen onder strenge voorwaarden. Het percentage van de populatie zwerfkatten dat wordt gevangen moet bijvoorbeeld boven de 70% liggen. Het doden van zwerfkatten beschouwt de Raad als ongewenst en mag alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals in gebieden waar TNR volgens de voorgestelde voorwaarden niet mogelijk is.

Bron: Vroege Vogels en RDA

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1