Binnenland

Vogelzangquiz: alle 13 goed!

foto: FOTOGRAAF: BOSHUISfoto: FOTOGRAAF: BOSHUIS
  1. Nieuwschevron right
  2. Vogelzangquiz: alle 13 goed!

In de Vogelzang Cursus heeft Vroege Vogels de afgelopen weken geprobeerd enkele bekende en minder bekende vogelgeluiden tussen de oren te krijgen. Verslaggever Rob Buiter en Menno Bentveld zetten de geluiden van de eerste weken op een rijtje:

Alle dertien goed! Doe de quiz

Ezelsbruggetjes

Voor veel vogelgeluiden zijn wel ezelsbruggetjes te bedenken. Zo klinkt de zang van de koolmees als een fietspompje, en roept de zanglijster - bij herhaling - al zijn kinderen binnen. Toch blijkt het nog niet mee te vallen om alle geluiden op die manier te onthouden.

Quote

Menno Bentveld

Maar dan ga je de natuur in en dan zingen er gewoon 34 vogels door elkaar!

In het geheugen branden

De beste manier om vogelgeluiden te onthouden is dan ook: ga op zoek naar de vogel als je een onbekend geluid hoort. Door zo ingespannen naar het geluid te luisteren en op zoek naar de vogel te gaan, 'brandt' het geluid zich in je geheugen. Als je de vogel dan uiteindelijk ziet (en herkent) dan vergeet je het geluid nooit meer!

Speciaal voor de Radio1 luisteraars heeft Vroege Vogels een uitdagende quiz samengesteld. Heb je alle dertien vragen goed dan maak je kans op een verrassingspakket. Let op: je moet de vragen wel binnen de tijd beantwoorden!

Mocht het niet lukken, klik dan hier om de quiz te spelen.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie