appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De natuur in met Piet Mondriaan

Boom van Piet Mondriaan
vrijdag 26 mei 2017 | VARA | Vroege Vogels Twitter

Van ‘Victory Boogie Woogie’ tot de beroemde compositie met twee zwarte lijnen op een wit doek. Piet Mondriaan is een van de grondleggers van de abstracte kunst. Maar hij had ook oog voor het landschap. Sterker nog, de natuur inspireerde hem enorm. Marcel van Ool van Staatsbosbeheer schreef er een boek over.

Hij is een van de beroemdste kunstschilders ter wereld. Piet Mondriaan (1872-1944) was pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Het doek ‘Victory Boogie Woogie’, dat hangt in het Gemeentemuseum in Den Haag is misschien wel zijn bekendste werk. Naast de abstracte kunst is er ook de landschapsschilder Piet Mondriaan.

Hollands landschap

Zeker in zijn beginjaren maakte Mondriaan schitterende beelden van het Nederlandse platteland. Nadat hij tweemaal was gezakt op het onderdeel anatomie voor het toelatingsexamen van de Prix de Rome, richtte hij zich vooral op het schilderen van landschappen.

Uden

In 1904 vertrok hij naar het Noord-Brabantse Uden waar hij vooral schilderde wat hij in zijn directe omgeving aantrof: landschappen met koeien, boerderijen, molens en een stalinterieur. In een poging iets te verkopen, schilderde Mondriaan naast landschappen ook veel bloemen.

Amsterdam

Na ongeveer een jaar verhuisde hij terug naar Amsterdam. In de periode van 1905 tot 1907 schilderde hij veel landschappen rondom de hoofdstad. Hij trok naar Duivendrecht, het Gein, de Kromme Vaart en boerderij Landzicht. Een grote tentoonstelling rondom Van Gogh zette Mondriaan aan tot het schilderen van meer gestileerde landschappen bij nacht.

Zeeland

De zomers van 1908 en 1909 werkte hij langs de Zeeuwse kust. Hier schilderde hij veel nieuwe thema's, zoals duinen, zeegezichten en kerktorens. Zijn afbeeldingen worden steeds hoekiger.

Mondrianisering

Marcel van Ool, adviseur landschap en cultuurhistorie bij Staatsbosbeheer, heeft een opmerkelijk boek geschreven, waarin hij Mondriaan’s blik op het landschap beschrijft. En wat is er waar van de Mondrianisering van het landschap? Het is allemaal te lezen in z'n boek ‘Mondriaan, uit de natuur’. In Vroege Vogels alvast een voorproefje. Van Ool vertelt over zijn fascinatie voor Mondriaan en de link tussen Mondriaan en natuur.

De natuur van Mondriaan

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur. 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1