appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Wat zijn de voor- en nadalen van gentech?

Pixabay
zondag 21 mei 2017 | VARA | Vroege Vogels Twitter

Overal ter wereld wordt er al decennia geëxperimenteerd met het genetisch aanpassen van voedsel. Sommige mensen vinden dit genetisch gemodificeerd voedsel maar niets, andere zien juist mogelijkheden voor de toekomst. Vroege Vogels besteedt zondag ruim aandacht aan de kansen en bezwaren van gentech. En is genetisch gemodificeerd voedsel al in het schap van de supermarkt te vinden?

Natuurlijke eigenschappen

Via genetische manipulatie kunnen we meer voedsel produceren, wat beter smaakt en een hogere voedingswaarde heeft. Maar de manipulatie van voedsel heeft ook een keerzijde. Om de voedzame eigenschappen van een plant te stimuleren, gaan andere natuurlijke eigenschappen verloren. Hoogleraar plantenfysiologie Michel Haring van de Universiteit van Amsterdam geeft antwoord op de vraag of genetische manipulatie het allemaal waard is.

Gesprek over gentech voedsel met prof. dr. Michel Haring - deel I

Modificatie of manipulatie

De termen gentech voedsel, genetisch gemanipuleerd voedsel en genetisch gemodificeerd voedsel worden door elkaar gebruikt. Ze betekenen kort gezegd hetzelfde; de techniek waarbij de genetische eigenschappen van een soort worden overgebracht naar de andere soort.

Gentech voedsel in de schappen

Greenpeace strijdt al jaren tegen de ontwikkeling van gentech. Volgens de milieuorganisatie zijn de gouden beloften van deze methode nooit bewezen en kleven er allerlei risico’s aan. Zo zou gentechnologie in de landbouw hebben gezorgd voor meer in plaats van minder gebruik van bestrijdingsmiddelen en rukken monoculturen op. Vorig jaar stuurden meer dan honderd Nobelprijswinnaars een open brief aan Greenpeace. Volgens hen verspreidt de milieuorganisatie onjuiste informatie over de vermeende gevaren van gentechgewassen.

Verslaggever Merlijn Schneiders gaat met campagneleider Herman van Bekkem in de supermarkt op zoek naar gentech voedsel in de supermarkt.

Gentech voedsel in de supermarkt

Gesprek over gentech voedsel met prof. dr. Michel Haring - deel II

Nieuwe methode: CRISPR-Cas

Er zijn ook uitgesproken voorstanders van gentech, zoals Jan Schaart, onderzoeker bij Wageningen Plant Research. Hij experimenteert met de nieuwste generatie genetische modificatie, CRISPR-Cas. Dat is een methode waarmee DNA gemodificeerd kan worden met ongekende precisie. Volgens hem is het een revolutionaire ontwikkeling.

Nieuwe methode: CRISPR-Cas

Gesprek over gentech voedsel met prof. dr. Michel Haring - deel III

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1