Binnenland

Enquête: genetisch aanpassen van voedsel, de toekomst of een bedreiging?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Enquête: genetisch aanpassen van voedsel, de toekomst of een bedreiging?

Overal ter wereld wordt er geëxperimenteerd met het genetisch aanpassen van voedsel. En sinds een aantal jaar is genetische modificatie door CRISPR-Cas, een methode waarmee DNA geknipt en geplakt kan worden met ongekende precisie, in een stroomversnelling geraakt. Sommige mensen vinden dit genetisch gemodificeerd voedsel maar niets, andere zien juist mogelijkheden voor de toekomst.

In Nederland staat tot nu toe in het veld een akker met genetisch gemodificeerde aardappels. Deze piepers zijn resistent gemaakt tegen de veel voorkomende ziekte phytophthora. Onderzoekers van de Universiteit Wageningen veranderen de genen van de pootaardappel zodat in de toekomst minder gif nodig is bij de teelt. Milieuorganisatie Greenpeace noemt dit genetische manipulatie en vindt het niets meer of minder dan klooien met voedsel.

Gentech enquête

In de Vroege Vogels radio-uitzending van zondag 21 mei wordt ruim aandacht besteed aan de productie van genetisch gemodificeerd voedsel waarin de voor- en nadelen van deze techniek worden behandeld. Maar Vroege Vogels is ook heel benieuwd naar de mening van de NPO Radio 1-luisteraars over dit onderwerp. Koopt u genetisch gemodificeerd voedsel? Moeten we ons zorgen maken over de opkomst van genetische modificatie? Of is het juist een zegen?

Laat je mening horen! Doe mee met de enquête:

Of vul de enquête hier in!

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie