Binnenland
BNNVARA

Olievaten in de Waddenzee: wie betaalt voor deze vervuiling?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Olievaten in de Waddenzee: wie betaalt voor deze vervuiling?

Afgelopen februari spoelden er op Terschelling en Ameland tien olievaten aan. Dat gebeurt met enige regelmaat aan onze Waddenkust. Olievaten worden soms bewust van vrachtschepen gegooid, om zo de milieuregels rond afgewerkte olie te omzeilen. Want dat kost geld. Maar wie dumpt die vaten? Bas Altena, forensisch oceanograaf, is een zoektocht gestart om deze milieuvervuilers op te sporen en vertelt erover in Vroege Vogels.

Wie dumpt die olievaten in zee?

Bas Altena, van origine oceanograaf, heeft een methode ontwikkeld om met behulp van geavanceerde oceaan- en atmosfeermodellen het afgelegde pad van het aangespoelde scheepsafval terug te kunnen traceren naar een schip.

Overboord gegooide olievaten

Met zijn methode heeft Altena al een succes geboekt. Eind vorig jaar spoelden er enkele dode kalfjes aan op de kust van Bretagne. De kalfjes waren ontdaan van hun oormerk, om hun herkomst te verbergen. Samen met het journalistiek platform Follow The Money ging hij op zoek naar de dader. Via gegevens van satellieten wist hij het vrachtschip dat de kadavers van de overleden kalfjes overboord had gegooid op te sporen.

Op dezelfde manier wil Altena degene die de olievaten overboord gooide opsporen. De gegevens die daarvoor ontbraken voor zijn onderzoek, zijn de scheepsdata op de Noordzee. Gegevens die Rijkswaterstaat en de Kustwacht niet willen afstaan. Daarom moest Bas zich wenden tot ene commercieel bedrijf: MarineTraffic. Om de gegevens aan te kopen zamelde Altena via een crowdfunding geld in. Nu kan hij verder met zijn onderzoek.

'Vervuilers moeten betalen'

Altena vindt het van groot belang dat de vervuilers gaan betalen voor de schade van het door hen gedumpte afval. Hij gaat dan ook onderzoeken of het probleem civielrechtelijk kan worden aangepakt. Momenteel draait de gemeente waar de troep aanspoelt op voor de kosten. Bas Altena: "En het zou toch normaal zijn dat zij de opruimkosten kunnen verhalen op de vervuiler. Daar doe ik mijn best voor. Maar ik kan wel wat hulp gebruiken van gemeentes of politici die samen met mij deze strijd durven aan te gaan."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie