Binnenland
NOSNTR

1 januari en het nieuwe klimaatnormaal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 1 januari en het nieuwe klimaatnormaal

Met ingang van het nieuwe jaar verandert het 'normale weer' in Nederland. Het KNMI heeft nieuwe gemiddelden berekend, gemeten over de afgelopen dertig jaar. Deze berekeningen leiden tot nieuwe normalen, voor bijvoorbeeld temperatuur en neerslag.

Hierdoor wordt nog duidelijker dat het Nederlandse klimaat verandert, stelt het KNMI. Zo is het aantal vorstdagen sterk afgenomen en is het aantal tropische dagen verdubbeld ten opzichte van dertig jaar geleden.

"De klimaatnormaal vertelt ons met welke wind, temperatuur en neerslag we in Nederland rekening moeten houden", vertelt Bernadette Overbeek van het KNMI in Nieuws en Co. "We zien in de nieuwe normaal ook steeds meer droogte in Nederland. Het klimaat is flink veranderd en dat laat de nieuwe normaal zien."

Volgens het KNMI is het voor veel sectoren van belang om te weten wat het gemiddelde weer is in Nederland. Of het nou gaat om mensen met zonnepanelen of voor dijken- en wegenbouwers, vrijwel iedereen houdt in meer of mindere mate rekening met het klimaat. Het instituut maakt elke tien jaar een nieuwe berekening van het gemiddelde weer.

Woord 'normaal' geeft discussie

Maar het besluit leidt ook tot discussie. Sommige wetenschappers vinden juist dat door het gebruiken van een nieuw normaal de opwarming van het klimaat als het ware wordt verstopt.

Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd passen meteorologische diensten het normaal aan. Het systeem is bedacht in een tijd dat het klimaat alleen langzaam veranderde door natuurlijke variatie.

Nu de verandering sneller gaat door de uitstoot van broeikasgassen, leidt het woord 'normaal' tot discussie. Want de betekenis die meteorologen eraan geven (een gemiddelde over een bepaalde periode), kan anders zijn dan hoe de maatschappij het interpreteert: een tamelijk statische situatie die altijd zo blijft.

Er is dan ook kritiek op het besluit van het KNMI. Omdat bij de berekening wordt gekeken naar de afgelopen dertig jaar, vrezen wetenschappers dat de situatie van bijvoorbeeld veertig of vijftig jaar geleden buiten beeld raakt. Als het huidige weer dan wordt vergeleken met het nieuwe normaal, zijn de verschillen minder groot dan wanneer ze worden vergeleken met de situatie van langer geleden.

normaal weer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie