Binnenland
BNNVARA

Waterlinzen of eendenkroos op je bord! Wat vind jij lekkerder klinken?

foto: Margreet Overwegfoto: Margreet Overweg
  1. Nieuwschevron right
  2. Waterlinzen of eendenkroos op je bord! Wat vind jij lekkerder klinken?

Als het aan de onderzoekers van de Universiteit van Wageningen ligt, staat eendenkroos spoedig op ons menu. Het plantje bevat veel meer eiwitten dan de meeste groente en is minder belastend dan bijvoorbeeld soja. Onderzoeker Ingrid van der Meer geeft in Vroege Vogels alvast een voorproefje.

Eten van eendenkroos

Eendenkroos (Lemna minor) is een waterplantje dat erom bekend staat dat het in een hoog tempo hele vijvers kan overnemen. Toch is het een plant met potentie. Van de Meer is samen met haar collega's al jaren bezig dit plantje in de supermarkt te krijgen. Daarvoor moet eerst heel veel onderzoek worden gedaan. Tot nu toe was het om het als mensenvoedsel aan te bieden. Omdat nu blijkt dat het aan alle kwaliteitseisen voldoet, is het aan de Europese Voedsel- en Warenautoriteit om het goed te keuren.

Waterlinzen klinkt lekkerder

Van der Meer noemt eendenkroos liever waterlinzen, dat klinkt lekkerder voor de consument, en het past ook bij de voedingswaarden van de nieuwe groente. Het zijn eigenlijk kleine groene balletjes, die knapperig blijven bij het opwarmen, en een beetje smaken naar waterkers of spinazie. Er zit alleen veel meer eiwit in dan de meeste groenten. Je kan het door allerlei gerechten verwerken. Risotto, pastasaus, en chefs hebben er ook al een beurre verde van weten te maken, een soort groene botersaus.

Quote

De vraag naar eiwitten neemt de komende jaren namelijk nog behoorlijk toe.

Ingrid van der Meer

Eiwittransitie

Het eten van waterlinzen kan volgens Van der Meer helpen bij de eiwittransitie: de vraag naar eiwitten neemt de komende jaren namelijk nog behoorlijk toe, terwijl de productie ervan over de hele wereld schade toebrengt aan de natuur. Denk aan sojabonen die uit het Amazonegebied komen, of de vleesproducten waar nog veel meer landbouwgrond voor nodig is om dat te produceren.

Waterlinzen zijn veel efficiënter dan soja, omdat het veel sneller groeit en omdat er geen landbouwgrond voor nodig is. Alleen water met voedingsstoffen. Daarom is het ook geschikt om in kassen te verbouwen, en het is ook geschikt voor vertical farming, het verbouwen van gewassen die je in bakken op elkaar stapelt.

De onderzoekers verwachten dat de eerste zakjes waterlinzen over acht maanden in de supermarkt liggen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie