appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Spinnentelweekend: kaskaardespin in je vensterbank!

Vroege Vogels/Elsvanhoeijen
zondag 20 september 2020 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Dit weekend, 19 en 20 september, wordt iedereen gevraagd de spinnen te tellen, zowel in de tuin als in huis. Spinnenonderzoekers willen graag weten wat de trends zijn, welke soorten toenemen of juist achteruitgaan. Een soort die lijkt toe te nemen is de kaskaardespin, vertelt spinnenonderzoeker Jinze Noordijk in Vroege Vogels.

Kaskaardespin

Spinnentellers opgelet! Speur de muren af naar platte webben van de muurkaardespin die zich in kleine gaatjes verborgen houdt, kijk eens onder de randjes bij de kozijnen en deuren of daar een koffieboonspin zit, en loop als het donker is eens met een zaklamp langs de vensters op zoek naar platte wielwebspinnen en venstersectorspinnen. 

Kaskaardespin

Een soort die lijkt toe te nemen, vooralsnog binnenshuis, is de kaskaardespin. Spinnenonderzoeker Jinze Noordijk heeft hem zelf thuis: "De kaskaardespin is meegekomen met een avocadoplant die ik gewoon bij het tuincentrum gekocht heb."

Noordijk: "In tuincentra is het een heel algemene spin, in zo'n beetje alle tuincentra in Nederland is deze soort te vinden. Hij is per ongeluk meegekomen met kamerplanten, maar inmiddels is hij niet meer weg te denken uit Nederland. Oorspronkelijk komt de kaskaardespin uit Afrika en is hij via Zuid-Europa naar het noorden opgerukt. Typisch een soort die door klimaatverandering zich kan gaan uitbreiden in Nederland."

Kaskaardespin
Kaskaardespin. Bron: Laurens van der Linden

Elektrisch geladen zijdedraad

Kaskaardespinnen hebben behalve spintepels, waar één plakkerige draad uitkomt, ook een kammetje waar heel fijn en veel zijdedraad uitkomt. Dat zijdedraad maken ze zelfs een beetje statisch. Dus dat worden elektrisch geladen draadjes waar vliegjes en mugjes door de elektrische lading aan vast blijven zitten.

"Heel veel mensen herkennen hem niet eens als spin", zegt Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten. "Dat komt omdat hij zijn achterste vier poten tegen z'n achterlichaam aanhoudt, dus die zie je niet. Z'n andere vier poten strekt hij juist recht naar voren uit, zodat de spin eruit ziet alsof hij een bolletje is met een stokje eraan. Een leuk spinnetje van zo'n anderhalve centimeter."

Kaskaardespin op jouw kamerplant

Wie weet zit de kaskaardespin ook bij jou in een kamerplant! Meld het dan - samen met andere spinnen in huis en tuin - via de site van Jaarrond Tuintelling. Daar is ook een zoekkaart te vinden met daarop de soorten spinnen die je in huis en tuin kunt tegenkomen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1