appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Zeldzame rode wouw vermoedelijk dood door landbouwgif

Vroege Vogels
zaterdag 11 juni 2016 | VARA | Vroege Vogels

Bij een poging om een jonge rode wouw te ringen, troffen roofvogeldeskundigen op 7 juni een volwassen vrouwtje dood aan op het nest. Van de jongen was geen spoor meer te vinden. Het lijkt erop dat de hele familie gestorven is. 

Landbouwgif

Stef van Rijn, roofvogelonderzoeker, vermoedt dat ze door landbouwgif zijn omgekomen. De rode wouw is een aaseter, die gevoelig is voor gif. Al eerder werd bij dode exemplaren geconstateerd dat ze omgekomen waren door 'mollendood', een inmiddels verboden gif dat boeren gebruiken bij de bestrijding van ratten, muizen en andere plaagdieren.

Het dode dier wordt voor analyse naar onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen gebracht. Sectie zal moeten uitwijzen wat de exacte doodsoorzaak is. 

Acht paartjes

De rode wouw is een sierlijke roofvogel met een zeer kenmerkende gevorkte roodbruin gekleurde staart. In Duitsland bevindt zich de grootste populatie van Europa, maar in Nederland is het een uiterst zeldzame broeder. In 2015 broedden er acht paartjes in de oostelijke provincies Overijssel, Gelderland en Limburg. Vanaf 2010 zijn jaarlijks nesten gevonden of broedpogingen vastgesteld. Het eerste Nederlandse broedgeval werd gezien in 1977 in Twente en Noord-Brabant. Rode wouwen krijgen een tot twee kuikens per jaar. Ze bouwen hun nesten van takken, maar ook van gevonden kleding zoals t-shirts.

Bedreigingen

Vooral in Duitsland wordt veel onderzoek gedaan naar de soort. De belangrijkste bedreigingen vormen daar de intensivering van de landbouw, windmolens, boswerkzaamheden, exoten als de wasbeer en vergiftiging via neergelegd aas. In Nederland is het helaas niet anders.

Zondagochtend 2 juni hoor je de reportage waarin de dode rode wouw wordt gevonden. Vroege Vogels: NPO 1, 07:00-10:00.

Eerder ging Vroege Vogels TV mee op pad om jongen uit een ander nest te ringen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1