Binnenland
BNNVARA

Hoe regenwormen boeren kunnen helpen in tijden van extreme droogte

foto: Jesper Buursinkfoto: Jesper Buursink
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe regenwormen boeren kunnen helpen in tijden van extreme droogte

De pendelende regenworm (Lumbricus terrestris) is een bijzondere soort regenworm die diepe, verticale gangen de bodem in graaft. Juist door deze eigenschap kunnen ze zeer nuttig kunnen zijn voor boeren die te kampen hebben met extreme droogte. Vertelt onderzoeker Nick van Eekeren in Vroege Vogels.

Pendelende regenwormen tegen droogte

Pendelende regenwormen kunnen een belangrijke rol spelen in het vasthouden van water in de bodem. In een wormenproeflab in een weiland onderzoekt Nick van Eekeren van het Louis Bolkinstitutuut samen met studenten van de Universiteit van Wageningen of ze pendelende regenworm kunnen herintroduceren in weilanden waar deze zich niet (meer) bevindt.

Oude wormen, moeilijk voortplanten

Door de klimaatverandering hebben we drogere zomers met piekbuien, korte maar zwarte regenbuien, die de graslanden onder water zetten. De pendelende worm graaft diepe gangen, tot wel 3 meter, waardoor overtollig regenwater snel afgevoerd kan worden. Maar ook kunnen de wortelstelsels van het gras op deze manier diep de bodem ingroeien waardoor ze minder snel uitdrogen. De regenworm komt van nature voor in de bodem van Nederlandse weilanden maar niet overal. En dit is precies het probleem.

Voor de proef is de pendelende regenworm met andere soorten een jaar geleden uitgezet in diepe testbuizen in een weiland. Nu een jaar later worden de buizen leeggehaald en onderzocht wat het effect is van de regenworm op de waterafvoer. Maar ook wordt gekeken hoe de worm het doet in een bodem waar die voorheen niet voorkwam. Het voordeel van de pendelende regenworm is dat deze wel zeven jaar kan worden, maar een groot nadeel is dat deze regenworm zich moeizaam voortplant.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie