Binnenland
EO

'Het is een illusie dat we moeiteloos kunnen samenleven met de wolf'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is een illusie dat we moeiteloos kunnen samenleven met de wolf'

Nu afgelopen week tientallen schapen werden doodgebeten door een wolf, laait de discussie over de roofdieren opnieuw op. Onze natuur is er niet geschikt voor, stelt schapenhouder Bart Kemp van het platform No Wolves. "We wonen met ruim 400 mensen per vierkante kilometer; elk stukje wordt gebruikt. Je kunt hier geen ongereguleerde wolvenpopulatie hebben", zei hij in Dit is de Dag.

Kunnen we iets doen tegen de wolf die schapen doodt?

Wolven maken slachtoffers in Nederland. In Dit is de Dag vertelde schapenhouder Jos Verhulst uit het Gelderse Ammerzoden dat er bij hem maar liefst 43 schapen werden doodgebeten. Hij is "100 procent zeker" dat de aanvallen door een wolf zijn gedaan. Dat ziet hij aan de manier van de verwondingen: die zijn bij de keel van de dieren.

Zijn weiland is een complete chaos, vertelt hij. "Ze liggen daar nog half levend of ze zijn dood. Ze zijn niet verscheurd, ze blijven puntgaaf liggen", aldus de boze schapenhouder. Het pijnlijkste vindt hij dat van de 43 dode dieren, er maar één daadwerkelijk is opgegeten. Met een opgegeten schaap kan hij vrede hebben - "ik ben een natuurmens" - maar de 42 zinloze slachtoffers zijn hem een doorn in het oog. "Die wolf is een moordenaar", vindt hij.

Jachtinstinct

Ecoloog Glenn Lelieveld is het met Verhulst eens dat deze aanvallen door wolven zijn gedaan. De strot is een kwetsbare plek waardoor een prooi snel uitgeschakeld kan worden. De reden dat een wolf niet slechts één maar een heleboel dieren doodt, komt door het jachtinstinct, vertelt Lelieveld. "Door een kudde wordt dit instinct continu getriggerd", vertelt hij.

Veel Nederlandse schapen zijn gewend aan 'hondachtigen', omdat schapenhouders vaak honden gebruiken. Als er een wolf langskomt, doen de schapen niks. "Ze staan schaapachtig naar die wolf te kijken", zegt Lelieveld.

Lelieveld vindt dat ondanks de aanvallen, de wolf welkom is in Nederland. Schapen kun je beschermen met wolfwerende rasters, stelt hij. Als je die onder stroom zet, snapt een wolf de boodschap wel dat hij niet welkom is in het veld.

Volgens Kemp zijn rasters veel te duur. Zijn platform No Wolves berekende dat heel Nederland wolfproof maken met afrastering zo'n 800 miljoen euro kost. "Dit kun je niet van de burger vragen", vindt hij.

Illusie

Kemp is de dieren liever kwijt dan rijk. Er zijn te weinig natuurgebieden - met name bossen - die geschikt zijn voor de wolf. "Het is een illusie om te denken dat we moeiteloos kunnen samenleven. We zijn bezig met de laatste extensieve veehouderijen van Nederland - koeien, pony's en schapen die nog in de wei lopen - om zeep te helpen voor een handjevol wolven", vindt de schapenhouder.

Hij denkt dat de dieren beter kunnen worden verplaatst naar bijvoorbeeld de Alpen of de Dolomieten.

Glenn Lelieveld is het oneens met Kemp. Buiten de randstad is in Nederland ruimte genoeg, vindt de ecoloog. Bovendien kun je de dieren niet zomaar uitzetten naar andere landen, want dan zadel je hun op met het probleem.

Ster advertentie
Ster advertentie