appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Insectenpopulatie afgelopen 30 jaar een kwart kleiner geworden

ANP
vrijdag 24 april 2020 | NOS | Redactie

De insectenpopulatie is de afgelopen dertig jaar meer dan een kwart gekrompen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek wat vandaag in het blad Science gepubliceerd wordt. De insecten verdwijnen met iets minder dan 1% per jaar met verschillen tussen regio's.

Onderzoeker Roel van Klink

Het gaat om meer dan 10.000 insectensoorten, van vlinders tot bijen. De soorten zijn onderzocht met data van 1676 locaties. Insecten zijn noodzakelijk om het ecosysteem in stand te houden. 

In Noord-Amerika is de grootste sterfte te zien. Ook delen van Europa hebben een groot deel van de insectenpopulatie verloren. Vooral de vliegende insecten, zoals vlinders en bijen, nemen af. In Nederland is de vlinderpopulatie zelfs met 50% afgenomen.

De onderzoekers vermoeden dat het komt doordat stedelijke gebieden steeds groter worden en er steeds minder vrije natuur is. Ook is er minder onkruid en zijn er minder bloemen die de insecten nodig hebben.

Toch is er ook positief nieuws: de populatie van zoetwaterinsecten is iets toegenomen in dertig jaar. Dat komt met name door de verbetering van de waterkwaliteit.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1