appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Blauwe vinvis heeft extreem hart

Andrew Sutton, eco2.com
zaterdag 30 november 2019 | MAX | Lisa Konings Twitter

Het grootste dier van de wereld, de blauwe vinvis, heeft soms maar een hartslag van twee slagen per minuut, hebben biologen aan de Stanford University ontdekt. Marien bioloog Jeroen Hoekendijk van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee vertelde over dit onderzoek in Nieuwsweekend.

De blauwe vinvis is zó groot dat wij ons er niets bij kunnen voorstellen. Ruim dertig meter lang, tweehonderdduizend kilo op de weegschaal, een hart ter grote van een golfkarretje en aderen waar kinderen doorheen kunnen kruipen. Alles is in de overtreffende trap. Daarom is het heel moeilijk om zo’n gigantisch dier te onderzoeken.

Legpuzzel

Marien bioloog Jeroen Hoekendijk noemde de blauwe vinvis 'een legpuzzel': "Je ziet het dier nooit in zijn geheel. Je ziet altijd maar een stukje, totdat je een skelet ziet hangen in een museum. Dan realiseer je je pas hoe gigantisch groot het dier is."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In bovenstaande video is te zien hoe de onderzoekers van Stanford te werk zijn gegaan. In een speedboot zijn zij op zoek gegaan naar een blauwe vinvis. Met een lange stok maken zij een sensor met zuignappen vast aan het gigantische beest. Na een paar uit zakt het apparaat achter de vin, waardoor de hartslag te meten viel. Ongeveer acht uur later viel de zender van het dier af en visten de onderzoekers de sensor uit het water om de gegevens uit te lezen.

Twee keer per minuut

Uit het onderzoek is gebleken dat het hart tussen de vier en acht keer per minuut slaat onder water. Als het dier honger heeft, kan de hartslag zelfs zakken tot twee keer per minuut. Boven water kan het hart wel veertig keer per minuut slaan, als maximum. Dan zit het hartvolume aan zijn capaciteit.

Blauwe vinvis heeft extreem hart

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1