appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Deze Nederlandse slangen bijten

Vroege Vogels/w.ramaekers
zondag 11 augustus 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Slangen in Nederland: het lijkt wat exotisch maar niets is minder waar. Boa constrictors of cobra's komen hier natuurlijk niet voor in het wild, maar een adder, ringslang en gladde slang wel. Of ze allemaal bijten, giftig zijn en of je in Nederland over slangen struikelt, hoor je allemaal in Vroege Vogels.

Welke slangen die in Nederland leven kunnen je bijten?

In Nederland komen drie soorten slangen voor: de adder, ringslang en de gladde slang. Ze leven nogal een beschut bestaan dus laten ze zich niet gemakkelijk zien. Zoveel zijn er ook weer niet, de gladde slang is zelfs zeer zeldzaam. En, over de ringslang en adder zal je ook niet gauw struikelen.

Gladde slang
Gladde slang. Foto door: Henny Radstaak

Opgepast voor de adder

Van de drie soorten moet je alleen oppassen voor de adder: die is giftig en kan ook vervelend bijten. De ringslang en gladde slang zijn niet giftig en de ringslang bijt zelfs niet. Als een ringslang gevaar voelt dreigen, kan hij zich schijndood houden. Hierbij draait hij zich in kronkels op zijn rug, laat zijn bek schuin open hangen met de tong eruit en draait zijn pupillen weg.

Ringslang
Ringslang

Gelukkig is de kans dat je in Nederland door een slang gebeten wordt erg klein: adders en gladde slangen laten zich niet of nauwelijks zien en zijn moeilijk vindbaar. Maar stel dat je door een adder wordt gebeten, moet je dat wel serieus nemen. Adders bijten in principe niet, alleen uit verdediging. Dat gebeurt pas als je een adder oppakt of als de adder op minder dan 20 cm benaderd wordt.

Wat te doen bij een adderbeet?

Een adderbeet kan vervelend aanvoelen. Ravon (Reptielen Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland) zegt hierover: "De meest opvallende verschijnselen van adderbeten zijn pijnlijke zwellingen van het getroffen lichaamsdeel en misselijkheid. De mate waarin dit gebeurt verschilt van persoon tot persoon. Maar een adderbeet is zeker niet iets om te onderschatten." Word je toch gebeten? Lees dan hier wat je moet doen.

Adder
Adder

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1