appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Exotische krabben zijn dol op Nederland

Reindert Nijland (Vilda)
zondag 23 juni 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels

De laatste jaren duiken steeds meer nieuwe soorten krabben op in ons land. Ze zijn meegenomen in het ballastwater van grote schepen uit onder andere Azië. De eerste exoot kwam al in 1874 aan in Nederland. Zo arriveerden de Chinese wolhandkrab, de wolkrab en ook de penseelkrab en de blaasjeskrab in Nederland. Allen invasieve exoten die prima gedijen in ons water. Vroege Vogels gaat op pad met krabbenexpert Reindert Nijland.

Exotische krabben zijn dol op Nederland - twee delen

Penseelkrab

Nijland ontdekte als eerste in 2000 de penseelkrab in Zuid-Nederland. In 2006 had de penseelkrab Vlieland al bereikt en werd er gevreesd voor een teruggang van de inheemse soort: de strandkrab. Maar die angst bleek ongegrond, beide soorten kunnen naast elkaar bestaan; de penseelkrab leeft in de hoge getijdenzone, de strandkrab is gedeeltelijk opgeschoven naar iets dieper water.

penseelkrab, foto Reindert Nijland (Vilda)

Blaasjeskrab

Net als de penseelkrab is de blaasjeskrab naar alle waarschijnlijkheid afkomstig uit Azië. De blaasjeskrab heeft een vierkant schild met een rechte voorrand en drie tanden aan de zijkant. De mannelijke krabben hebben een bolle, lederachtige blaas aan de basis van het beweeglijke bovendeel van de scharen.

blaasjeskrab, foto Reindert Nijland (Vilda)

Zuiderzeekrab

De zuiderzeekrab is de eerste exotische krabbensoort die zich in Nederland vestigde. Reeds 1874 werd deze krab in de Zuiderzee ontdekt. Jaren later werd pas duidelijk dat het om een uit Noord-Amerika afkomstige krab te gaan. Toen de Zuiderzee in het IJsselmeer veranderde en er zoet water kwam verdween de zuiderzeekrab uit het gebied. In het brakke water van het Noordzeekanaal en IJ komt het krabbetje nog wel voor.

zuiderzeekrab, foto Reindert Nijland (Vilda)

Foto's van krabben zijn gemaakt door krabbenexpert Reindert Nijland (Vilda)

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1