appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Deze diersoorten profiteerden van gruwelijke walvisjacht

Pixabay
zondag 2 juni 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Wat zijn de ecologische gevolgen van 400 jaar walvisjacht? Die vraag wordt beantwoord in het boek Een zee van Traan. Schrijvers Jaap Bruijn en Louwrens Hacquebord vertellen in Vroege Vogels dat sommige diersoorten flink profiteerden van de jacht.

Walvisvaart - hoe kwamen de walvissen aan hun einde

Door de walvisjacht zijn sommige walvissoorten uitgeroeid. Omdat er door de afwezigheid van de walvis in sommige gebieden een voedseloverschot ontstond, hebben andere diersoorten daar flink van geprofiteerd. Bijvoorbeeld de pinguïn op het zuidelijk halfrond.

Pinguïns en alken

Hacquebord: "Op het zuidelijke halfrond eten de walvissen kril maar door het verdwijnen van de walvissen ontstond er een voedseloverschot. Pinguïns eten ook kril en na het verbod op de walvisjacht zag je dat drie soorten pinguïns met 5 tot 10 % toegenomen zijn. Ook kwamen er meer vissen en daardoor meer pelsrobben."

In het Noorden is er behoorlijk gejaagd op de Groenlandse walvis. Hacquebord: "Van de totaal 100.000 zijn er nu denk ik maar 10.000 over." Het plankton wat zij eten bleef dus over voor andere soorten. Veel vogelsoorten hebben daar de vruchten van geplukt. Vooral de kleine alk: daarvan leven er nu miljoenen op Spitsberen. Hacquebord: "Ook het aantal vissen - en daardoor weer zeehonden - neemt toe door het overschot aan plankton."

Ecosystemen uit evenwicht

Dat enkele diersoorten van de jacht profiteerden wil natuurlijk niet het uitroeien van verschillende walvissoorten goedpraten. In tegendeel. Hacquebord: "Al met al zijn die ecosystemen helemaal uit evenwicht. En nog steeds is het niet hersteld."

Hacquebord: "De blauwe vinvis en de Noordse vinvis zijn nog steeds zeldzaam en de bultrug heeft hun plek ingenomen. In Europa is geen Noordkaper meer te zien, en van de Groenlandse walvissen is nog maar een heel klein restant over."

Hoe kwamen miljoenen walvissen aan hun einde

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1