appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Onze man in Deventer
STER Advertentie

'Europa is veruit het belangrijkst als het gaat om milieu en natuur'

Pixabay
zondag 19 mei 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

"Europa is by far het belangrijkste als het gaat om milieu en natuur", zegt hoogleraar conservation biology Geert de Snoo bij Vroege Vogels. Vanuit Europa komt er namelijk regelgeving over hoe wij onze natuur kunnen beschermen. Voor de toekomst van onze natuur staat er dus heel wat op het spel aankomende donderdag.

Hoe groen zijn de Europese verkiezingen?

We gaan weer naar de stembus. Donderdag zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. Voor de natuur zijn dit misschien wel de meest bepalende verkiezingen die er zijn. Naar schatting wordt zo'n 80% van onze natuur- en milieuwetgeving in Brussel bepaald. De Snoo: "Europa is super belangrijk voor natuur en milieu."

Belangrijk onderdeel van de wetgeving is de Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Nederland kent ruim 160 Natura 2000 gebieden.

Natuur houdt niet op bij landsgrenzen

De Snoo: "Allereerst natuurlijk omdat er heel veel regelgeving voor natuur en milieu uit Europa komt. En dat is ook logisch want bij de landsgrenzen houdt de natuur natuurlijk niet op. Luchtvervuiling, watervervuiling: dat gaat van land naar land. En ook dieren en planten verspreiden zich door heel Europa en trekken zich niks aan van grenzen."

De impact van Brussel op het gebied van natuur is enorm en volgens De Snoo is dat maar goed ook:: "We mogen erg blij zijn met Europa dat we ook proberen daar met elkaar iets aan te doen. Dus je kan wel zeggen 'er komt veel regelgeving uit Europa' maar dat is ook dringend noodzakelijk."

Toekomst van de landbouw

Belangrijk onderwerp bij deze verkiezingen is de toekomst van de landbouw. De komende jaren wordt het gemeenschappelijk Europese landbouwbeleid herzien. Er gaan al tijden stemmen op om de boerensubsidies te vergroenen. Dat wil zeggen dat boeren in de toekomst bijvoorbeeld meer zouden moeten doen voor de natuur om inkomenssteun te ontvangen.

Hoe groen zijn de Europese Verkiezingen?

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1