Binnenland
BNNVARA

Heb jij ook al zoveel vlinders in de tuin?

foto: Vroege Vogels/FvdH Photographyfoto: Vroege Vogels/FvdH Photography
  1. Nieuwschevron right
  2. Heb jij ook al zoveel vlinders in de tuin?

De fladderende, gelige vlinders tussen bloeiende bloemen: echt een lentebeeld vind je niet? Met het lenteweer van de afgelopen dagen lijkt dit beeld al wel heel dichtbij. Deze week zou je zelfs 'de week van de citroenvlinder' kunnen noemen. Meer dan 60 mensen spraken de Vroege Vogels Fenolijn in met zo'n eerste citroentje.

Met de temperaturen die plots zijn gestegen, fladderden de citroentjes even gauw weg van hun winterse schuilplaats. Zouden de vlinders dan wel tijd hebben gehad om te paren en is er nu genoeg voedsel? Oftewel: zullen we in de zomermaanden dan veel citroenvlinders zien? Kars Veling van de Vlinderstichting speculeert daarover in Vroege Vogels.

Fotograaf: Annie1941

Kolibrievlinders

Naast veel meldingen over citroenvlinders kwamen bij de Vlinderstichting ook opvallend veel berichten binnen van vliegende kolibrievlinders. Normaliter overwinteren ze in Zuid-Europa en komen ze pas in het voorjaar naar Nederland. Het is dus heel bijzonder dat ze nu al worden gespot.

Steeds meer kolibrievlinders wagen het erop en proberen hier te overwinteren. 2018 was sowieso een erg goed jaar voor de kolibrievlinder. Er werden duizenden exemplaren gezien, terwijl dat er normaal maar een paar honderd zijn, aldus de Vlinderstichting.

Fotograaf: Robert Moeliker

Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie