Binnenland
BNNVARA

Ontwikkeling en herstel van onze prachtige Noordzee natuur

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontwikkeling en herstel van onze prachtige Noordzee natuur

Ooit was 20 procent van de Noordzeebodem bedekt met natuurlijke riffen, zoals oesterbanken. Door menselijk ingrijpen en ziektes zijn de riffen echter bijna allemaal verdwenen. Maar nu kan daar verandering in komen door een donatie van de Nationale Postcode Loterij. Hoe dat zit met de upgrade van de Noordzee vertelt Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee, in Vroege Vogels.

De komende jaren krijgt de onderwaternatuur in onze Noordzee een enorme boost. Door een donatie van 8,5 miljoen euro van de Nationale Postcodeloterij, gaan natuurorganisaties de komende jaren aan de slag om bij windmolenparken, riffen te bouwen voor onder andere oesters. Zo ontstaan kraamkamers voor bijvoorbeeld vissen en andere dieren. En, uiteindelijk moet dit biodiversiteit in de Noordzee een boost geven.

'Herstel van prachtige Noordzee natuur'

Van Hest: "Met de energietransitie gaat de Noordzee een turbulente én hoopvolle tijd tegemoet. Het project De Rijke Noordzee belichaamt die belofte van hoop. Als we de onderwaternatuur tot bloei laten komen in windparken, koppelen we de energietransitie aan de ontwikkeling en herstel van prachtige Noordzee natuur."

Ondanks dit natuurplan is er ook nog veel mis in onze grote zee. Deze week besliste Europa dat de Hollandse pulsvisserij moeten stoppen. En dat terwijl onderzoek uitwijst dat deze vorm van visserij veel minder schadelijk is (bijvoorbeeld voor de bodem) dan de grootschalige boomkorvisserij.

De rijke Noordzee

Ster advertentie
Ster advertentie