Binnenland
BNNVARA

Nationale Tuinvogeltelling: ook jij kan meedoen!

foto: Fotograaf: amkeizerfoto: Fotograaf: amkeizer
  1. Nieuwschevron right
  2. Nationale Tuinvogeltelling: ook jij kan meedoen!

Heb je een tuin of een balkon? Help dan dit weekend mee met het grootste citizen science project van Nederland! Tel een half uur lang welke vogels op bezoek komen. Het radioprogramma Vroege Vogels doet zondagochtend natuurlijk ook mee en geeft al een tipje van de sluier over de eerst resultaten.

Vorig jaar, in 2018, deden er meer dan 65.000 mensen mee. Net als vorige jaren werd toen de huismus het meest geteld. De Nationale Tuinvogeltelling is een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. Deze resultaten geven in combinatie met gegevens van vorige jaren een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Hoe doe je mee?

  • Tel op zaterdag 26 of zondag 27 januari een half uurtje de vogels die je in je tuin of op je balkon ziet. Overvliegende vogels tellen niet mee.
  • Schrijf alle waarnemingen op, maar tel ze niet bij elkaar op omdat je dan de kans hebt om dezelfde vogel dubbel te tellen. Noteer alleen het hoogst aantal dat je tegelijkertijd in de tuin ziet zitten. Dus: zie je 2 pimpelmezen tegelijk, en na een paar minuten 5 pimpelmezen? Noteer dan 5 pimpelmezen.
  • Klaar met tellen? Geef de resultaten door op www.tuinvogeltelling.nl

Tips:

  • Zie je meerdere verschillende vogels en kun je niet zo snel zien hoeveel of welke soorten het zijn? Maak dan een foto om later na te gaan welke soorten je zag.
  • Veel vogels zijn het meest actief in de ochtend, dus dan heb je de beste kans om de veel soorten te zien.
  • Moeite met soorten herkennen? Lees de herkenningtips van Vogelbescherming.
  • Heb je liever een invulformulier? Download die hier.

{poll}

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie