Binnenland

'Insecten zijn echt mijn ding'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Insecten zijn echt mijn ding'

[EO] Terwijl een neushoornkever, een wandelend blad en een wandelende tak over een stoel in de studio kruipen doet Bert van Geel zijn verhaal in Dit is de Nacht. De drie insecten zorgen voor enige verbazing bij presentator Willem de Gelder. Waarom zijn insecten een hobby voor de één, en een no-go voor de ander?

insecten

"Insecten zijn mijn ding", zegt Bert van Geel, insectenkweker van beroep. "Al vanaf mijn zesde of zevende ben ik al gefascineerd door insecten. Er zijn namelijk zoveel soorten."

Van Geel heeft drie van zijn insecten meegenomen naar de studio. Een kever, een wandelend blad en een wandelende tak. Voor alle drie heeft hij een goed woordje over. De kever die hij bij zich heeft is de neushoornkever. Dit is de grootste kever ter wereld. In gevangenschap kan hij 14 centimeter lang worden en in het wild wel 17 centimeter.

Huisinsecten

"Kevers zijn heel goed in het aanpassen van hun leefomgeving. Dat is één van de belangrijkste instincten van dieren", vertelt Van Geel. "Kevers passen zich overal op aan. Daarom heb je ook ontzettend veel verschillende keversoorten. Geen enkel organisme ter wereld heeft meerdere soorten dan de kever, namelijk 550.000 soorten!"

Het wandelend blad zit ondertussen rustig op de stoel naast Van Geel, terwijl de kever aan het rondkruipen is. "Dit wandelend blad is een vrouwtje. In de natuur hangen ze in een boom en eten ze bladeren. In gevangenschap eten ze de bladeren van de bramenstruik", zegt de insectenkweker.

"Het gekke bij deze diersoort is dat er per 20.000 eitjes maar één mannetje uitkomt. Hierdoor kunnen mannetjes en vrouwtjes elkaar lastig vinden. Daarom planten de wandelende bladeren zich ongeslachtelijk voort. Het vrouwtje heeft geen mannetje nodig om haar eitjes te leggen. Het zou een lot uit de loterij zijn als ik een mannelijk wandelend blad zou hebben."

De wandelende tak is het derde dier van de insectenkweker. Dit is een mannetje. "De wandelende tak en het wandelend blad hebben iets gemeen. De mannetjes kunnen vliegen." Ondertussen gooit hij de wandelende tak in de lucht. Tot verbazing van presentator De Gelder vliegt de wandelende tak met zijn roze vleugels naar beneden.

Insectenangst

Niet veel mensen delen de passie van Van Geel. Ze zijn vaak bang voor insecten. Dit leidt tot onbegrip bij Van Geel. "Zolang je niet weet wat het is, dan prikkelt het je angst. Antwoorden zoeken op vragen die in je opkomen kunnen helpen om over de angst heen te komen."

Quote

Ik heb altijd 20 tot 30 insecten in huis

Bert van Geel

Het huis van Van Geel zit vol met insecten. "Ik heb eigenlijk altijd wel 20 tot 30 insecten in huis, naast mijn andere huisdieren. Toch zijn mensen nooit bang voor ze als ze bij mij thuis zijn. Ik leg ze uit wat ze zijn en wat ze doen. Bijna altijd raken mensen dan gefascineerd van de beesten."

Ook hebben veel mensen een afkeer voor spinnen. Dat kan Van Geel wel weer begrijpen. Insecten zijn in tegenstelling tot spinnen traag. Ze zijn passief. "Als je insecten niet raar aanraakt en ze niet ergert, dan zijn ze heel relaxed. Dit geldt overigens ook voor spinnen. De angst daarvoor komt omdat ze giftig kunnen zijn."

Lamp uit en raam dicht

Er wordt vaak gezegd dat je in de zomer nooit tegelijkertijd je raam open en de lamp aan moet hebben. De muggen zouden dan massaal op de lamp afkomen en je vervolgens lekprikken. Dit blijkt echter (deels) een fabeltje te zijn.

Hoe kan het toch dat muggen zich zo kunnen fixeren op een lamp? Volgens Van Geel is het antwoord best simpel: "Muggen gebruiken de maan als oriëntatie als ze buiten vliegen. Ze houden de maan bijvoorbeeld altijd linksboven, zo weten ze dat ze vooruit vliegen".

Quote

Ze hebben geen idee dat ze in cirkeltjes vliegen

Bert van Geel

"Muggen denken dat de lamp de maan is. Daarom gebruiken ze de lamp ook als oriëntatiepunt. Echter, als muggen de lamp rechtsboven in zicht houden, vliegen ze rondjes om de lamp heen. Het kan daarom ook goed zijn dat de muggen na een paar uur van vermoeidheid naar beneden vallen, ze hebben geen idee dat ze in cirkeltjes vliegen."

Wél is het zo dat je de ramen beter dicht kan houden als muggen actief zijn 's nachts. Ze komen namelijk af op CO2 en daarom ruiken ze ons al van grote afstand. Wij mensen ademen CO2 uit, daarom komen muggen zo graag naar ons toe om ons een muggenbult te bezorgen.

Ster advertentie
Ster advertentie