appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'Als we elke aanslag of geweldincident terrorisme gaan noemen dan is het einde zoek'

ANP
donderdag 17 mei 2018 | EO | Sven Boone

Gisteren werd het voorarrest verlengd van de man die op Bevrijdingsdag drie mensen neerstak in Den Haag. Er was veel kritiek op de communicatie van politie en burgemeester en de term 'verwarde man.' Wordt dat woord te snel gebruikt en wordt het woord 'terrorisme' te krampachtig uitgesloten? Een debat in Dit is de Dag. 

Wordt de term 'terrorisme' te krampachtig vermeden?

Bestuurssocioloog Mark van Ostaijen van de Universiteit van Tilburg vindt dat we terreur wegredeneren. "Het is in Nederland een soort traditie om bij een aanslag direct te spreken over iemand met een psychiatrische verleden of medicijngebruik."

Bibi van Ginkel van Clingendael is het niet met hem eens, omdat iets wettelijk pas terreur is als de dader angst wil veroorzaken onder de bevolking. "Een aanslag is nog geen terrorisme. Als we elke aanslag of geweldincident terrorisme gaan noemen dan is het einde zoek."

Wordt de term 'terrorisme' te krampachtig vermeden?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1