Binnenland

Deze Dag Toen: Nederlands elftal speelt eerste officiële interland

2. Deze Dag Toen: Nederlands elftal speelt eerste officiële interland

'We' werden Europees kampioen in '88 en drie keer tweede op het wereldkampioenschap ('74, '78, 2010), maar de laatste jaren gaat het niet meer zo grandioos met 'ons' Oranje. Een mooi moment om even terug te blikken op de allereerste interland van het Nederlands elftal ooit, die op deze dag in 1905 werd gespeeld.

Daarvoor hoefde Oranje niet ver van huis: het betrof een wedstrijd tegen België, gespeeld in het Kiel Stadion in Antwerpen. Beelden zijn er niet, maar afgaande op het wedstrijdverslag was het een spannende pot. Eddy de Neve scoorde in de 80e minuut voor Nederland, maar zes minuten later volgde de gelijkmaker. 1-1, een verlenging werd noodzakelijk.

De Neve zorgde in die extra speeltijd voor een stunt: hij scoorde maar liefst drie keer. Zo bezorgde hij het Nederlandse elftal zijn eerste internationale overwinning: 4-1. Ook zelf zette hij een record dat nooit geëvenaard werd: vier goals voor een debutant.

De Neve kwam daarna nog twee keer uit voor Nederland. Als luitenant bij het wapen der infanterie vertrok hij naar Nederlands-Indië. In 1943 stierf hij op 58-jarige leeftijd in een jappenkamp.

Meer historische feitjes

Zo'n twee jaar na de 4-1 overwinning op België onderging het elftal zijn grootste nederlaag ooit: op 21 december 1907 verloor Nederland met 12-2 van Engeland. Die ondergang is daarna nooit meer overtroffen.

Een ander historisch feitje: een maand geleden werd de allereerste e-interland van Nederland gespeeld. 'Wij' wonnen toen met 2-1 van Engeland.