Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: voor het eerst legaal naakt zonnen

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: voor het eerst legaal naakt zonnen

Op deze datum in 1973 mochten we voor het eerst met onze blote billen op het strand liggen. De gemeente legaliseerde dat in Callantsoog.

Natuurlijk bestonden er daarvoor ook al naaktrecreanten. De politie kon je toen nog bekeuren wegens “schennis van de eerbaarheid”. In 1971 wilden actievoerders een proces uitlokken. In hoger beroep bepaalden rechters dat er geen sprake was van schennis van de eerbaarheid. En de gemeente ging hier in mee door het eerste naaktstrand toe te staan.

Andere gemeenten volgden het voorbeeld van Callantsoog en in mei 1975 besloot ook minister van Justitie Dries van Agt dat de ongeklede recreatie op bepaalde, aangewezen strandgedeelten niet als schennis van de eerbaarheid kan worden beschouwd.

Volgens belangengroep-NFN zijn er inmiddels 44 naaktstranden aan zee in Nederland. Waar mag je nog meer in het openbaar naakt zonnen? Naast de stranden zijn er meer speciale plekken die zijn aangewezen door de gemeente. In parken, bossen, en dergelijke. Je mag daarnaast ook liggen op andere plekken die je zelf geschikt vindt. Bijvoorbeeld een rustig gebied in een park. Belangrijk daarbij is wel dat je een goede inschatting maakt of je anderen hier niet mee stoort.

Recentelijk werd er trouwens weer gestreden om het recht om naakt te liggen in Callantsoog. Naaktrecreanten vinden het aangewezen gebied namelijk vaak te ver van de rest van het strand, en leggen de handdoek eerder neer, schreef het Noord-Hollands Dagblad.

Ster advertentie
Ster advertentie