appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Van Baalen (VVD): ‘EU-baas Juncker is mini-Trump, regeert onbesuisd’

ANP
zaterdag 21 april 2018 | WNL | Eric van den Berg

Europarlementariër Hans van Baalen vindt Jean-Claude Juncker “een soort Donald Trump maar dan in een kleiner formaat.” Dat zei de VVD’er vandaag in WNL Op Zaterdag. Volgens Van Baalen is Juncker “iets in de richting van” een staatsgreep aan het plegen binnen de Europese Unie door de randen van zijn wettelijke autoriteit op te zoeken. 

Van Baalen kraakte harde noten over de voorzitter van de Europese Commissie, vooral vanwege zijn voornemen om Albanië en Macedonië in 2025 al lid te laten worden van de Europese Unie. Hij noemde dit plan “gekkenwerk”. “Die datum moet van tafel”, aldus Van Baalen.

Volgens Van Baalen heeft het verleden laten zien dat dergelijke deadlines ertoe leiden dat landen lid worden zonder dat ze aan alle voorwaarden voor lidmaatschap voldoen. “En eenmaal in de unie is het heel moeilijk om een land tot discipline te brengen.” Van Baalen hield de deur voor de Balkanstaten open, maar gunt ze alleen het lidmaatschap als ze “honderd procent voldoen aan de criteria qua rechtsstaat, bestuur, mensenrechten en anti-corruptie”. Uitbreiding van de EU moet geen vanzelfsprekendheid zijn, zei Juncker.

De 2025-deadline is volgens Van Baalen het product van een roekeloos solo-optreden van Juncker. Hij noemde Juncker “onbesuisd” en vergeleken hem met de Amerikaanse president Donald Trump. “Hij roept wat. Die datum van 2025 heeft ie ergens op een persconferentie gebuikt. Je zag medewerkers ineenkrimpen, want dat was niet de afspraak.” 

Volgens Van Baalen zal het voorstel voor een spoedig lidmaatschap van de twee staten snel in de prullenbak verdwijnen. De kans dat de Europese regeringsleiders akkoord gaan met het voorstel acht Van Baalen namelijk nihil.

Van Baalen toonde zich ook zeer kritisch over de benoeming van Martin Selmayr tot secretaris-generaal, de hoogste Europese ambtenaar. Volgens Van Baalen zocht Juncker hiermee dusdanig de grenzen op van zijn bevoegdheid dat er sprake was van “iets in de richting” van een staatsgreep. Hij noemde de benoeming “politiek niet aanvaardbaar”.

Hans van Baalen: 'Juncker is mini-Trump'

WNL op Zaterdag

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1