appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
STER Advertentie

Minister Carola Schouten: 'Nederland heeft China veel te bieden'

ANP
vrijdag 13 april 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Verschillende ministers, onder wie premier Rutte en minister van Landbouw Carola Schouten, zijn terug uit China. Daar waren zij op handelsmissie. Met succes: in het Aziatische land zijn miljoenencontracten afgesloten. Minister Schouten deelt haar ervaringen bij EenVandaag: "Het is een mooi teken dat de Nederlandse agrisector wat te bieden heeft."

Minister Schouten bij EenVandaag over de handelsmissie naar China

Wat kan Nederland bieden aan een enorm land als China? Onder andere onze kennis over het produceren van voedsel, vertelt de minister. "Een van de grote vraagstukken in China is of er voldoende voedsel is voor de bevolking", aldus Schouten. "De kwaliteit daarvan moet hoog zijn, want er zijn al redelijk wat voedselschandalen geweest in China." Daar komt de kennis van Nederland om de hoek kijken. "Dat brengen wij over, en we leiden in China ook mensen op die voedsel produceren."

Een ander succes is het feit dat Nederland weer kalfsvlees naar China mag exporteren. Dit was verboden na het de uitbraak van BSE, zo'n 17 jaar geleden. De minister neemt niet alle lof voor dit succes op zich. "Die discussie speelt al heel lang. Veel mensen hebben hier achter de schermen aan gewerkt." Schouten is blij dat Nederland weer kalfsvlees mag exporteren."We hebben kunnen laten zien dat we goede kwaliteit hebben."

Mensenrechten

Is er naast het drijven van handel ook over andere zaken gesproken? Op niet alle vlakken is het, bijvoorbeeld, goed gesteld met de mensenrechten in een land als China. "Dat wordt aan de orde gesteld", zegt minister Schouten. "Zelf heb ik hierover ook gesproken. Dat gaat op het terrein van landbouw over water, voedsel en de rechten van arbeiders daarbij." 

Kan een klein land als Nederland wel iets over brengen op het enorme China? "Als je het niet benoemt, dan weet je zeker dat er niets aankomt", zegt Schouten. "Het is goed dat Nederland die dialoog voert." Maar, de focus van de missie blijft altijd liggen op de handel. "Er gaan geen hele discussies over gevoerd worden."

Op naar India

Een maand na deze handelsmissie staat de volgende al weer op het programma: dit keer richting India. Wat hoopt de minister daar te kunnen brengen? "Er spelen in India vergelijkbare vraagstukken over voldoende voedsel, zoals in China." Schouten heeft ook daar goede hoop op succes: "Dat zijn enorme uitdagingen waarin Nederland veel kan bieden.”

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1