Binnenland

'Man die op terras Münster inreed, had psychische problemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Man die op terras Münster inreed, had psychische problemen'

[NOS] In het Duitse Münster zijn meerdere mensen om het leven gekomen doordat de bestuurder van een bestelbusje op een caféterras is ingereden. Daarbij zijn drie doden gevallen en raakten zeker twintig mensen gewond. Zes van hen verkeren volgens de politie in levensgevaar.

Bestelbusje rijdt in op groep mensen Münster: 3 doden, dader pleegt zelfmoord

Het is niet duidelijk of er sprake is van een aanslag. De dader heeft zichzelf in zijn voertuig doodgeschoten.

Sommige Duitse media maken melding van een aanslag, maar verschillende andere media melden dat de verdachte een Duitser uit 1969 is met psychische problemen. Hij zou geen banden hebben met terroristen of jihadisten. Volgens de ZDF heeft hij onlangs een zelfmoordpoging ondernomen.

In zijn woning zou gezocht worden naar explosieven. De politie zei eerder er niet van uit te gaan dat er meer daders zijn. Ooggetuigen hebben echter verklaard dat er twee personen uit het busje zijn gesprongen en vervolgens zijn gevlucht. Rechercheurs onderzoeken of daar bewijs voor is.

In het bestelbusje is ook een verdacht voorwerp aangetroffen. Waar het om gaat is onduidelijk. De wijde omgeving rond het voertuig is afgezet.

Onoverzichtelijke situatie

De autoriteiten roepen mensen op het stadscentrum te mijden zodat hulpdiensten ongestoord hun werk kunnen doen. Grote delen van het centrum zijn afgegrendeld. De politie spreekt van een "onoverzichtelijke situatie" en roept het publiek op om "niet te speculeren". In het centrum van Münster was al veel politie aanwezig vanwege een voor vanmiddag aangekondigde demonstratie van Koerden.

Het is niet duidelijk of er sprake is van een aanslag. Sommige Duitse media maken melding van een aanslag, maar de politie zegt alle opties open te houden. Ook de burgemeester van Münster zegt nog niet van een motief af te weten. "Heel Münster rouwt om dit vreselijke incident", zegt hij.

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, zegt de situatie "nauwgezet" te volgen.

De politie Overijssel twittert dat er extra grenstoezicht is vanwege het incident in Münster. Het gewone politiewerk heeft niet te lijden van de extra inzet, staat in de tweet.

Luister voor het laatste nieuws live naar NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie