appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Proost!
STER Advertentie

Podcast De Dag: Hoe bereid je een kreeft humaan?

anp/nos
vrijdag 6 april 2018 | NOS | redactie

Het kreeftseizoen is afgelopen week van start gegaan. Hollandse kreeften uit de Oosterschelde belanden nu weer op de borden. Tot 15 juli, dan is het seizoen weer afgelopen.

Om dit Souncloud track te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Podcast De Dag #46 Hoe kun je kreeft humaan bereiden?

Je kunt de geschaarde diertjes in dure restaurants bestellen, maar ook thuis is een kreeft zo klaargemaakt. Maar hoe doe je dat? Daarover hadden we het in Podcast De Dag met Petra Possel van het kookprogramma Mangiare op NPO Radio 1. Vanavond hebben ze om 19.30 uur een speciale uitzending vanuit Veere in Zeeland. "Daar springt hij bijna vanuit het Veerse meer op je bord", vertelt Possel.

'Gillen' 

Heb je het over kreeften, dan gaat het vaak ook over de manier van bereiden. "Er komen altijd wel wat mails binnen van mensen die zich zorgen maken om dierenleed", vertelt de radiomaker. Een veel gehoord verhaal is dat de kreeften 'gillen' als ze de pan in gaan. "Dat is echt een broodje aap. Wat je hoort is het geluid van de stoom die ontsnapt uit de schaal van de kreeft."

"Het is natuurlijk wel zo dat hij op een bepaalde manier pijn heeft als hij gedood wordt", vervolgt Possel. "Maar er zijn allerlei manieren om zo diervriendelijk mogelijk te slachten. Topkoks doden kreeften nu vaak snel met een messtreek voordat hij de pan in gaat." 

Verder in De Dag

  • De Zijderoute bestaat meer dan 2000 jaar. Eerst ging men per ezel en kameel, maar vandaag de dag rijden er steeds meer containertreinen tussen Rotterdam en China. Een groeiende markt, maar premier Rutte en de Franse president Macron willen afspraken hierover niet vastleggen met de Chinezen, schrijft het FD. Ze zijn bang dat de afspraken niet duidelijk genoeg zijn.
  • Onderzoek heeft maar weer eens aangetoond: starters hebben het extra lastig op de huizenmarkt. Verslaggever Jeroen Schutijser ging op bezoek bij zo'n starter: Linda Klaver. Zij moest uiteindelijk de hulp van haar ouders inroepen om aan een huis te komen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1