Binnenland
NOS

'Over drie jaar geen traditionele cv-ketel meer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Over drie jaar geen traditionele cv-ketel meer'

De traditionele cv-ketel om je huis mee te verwarmen gaat verdwijnen. Tenminste als het aan energiebedrijven, milieuorganisaties (van Greenpeace tot Gasunie en Essent) en de installatiebranche ligt.

'Over drie jaar geen traditionele cv-ketel meer'

Ze willen dat woningeigenaren vanaf 2021 hun cv alleen nog kunnen vervangen door een (hybride) warmtepomp of een andere duurzame manier van verwarming. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is positief over warmtepompen, maar waarschuwt ook.

Een manifest waarin de coalitie van bedrijven en organisaties hun oproep doen, wordt vanmiddag aangeboden aan Diederik Samsom, die betrokken is bij de totstandkoming van het nieuwe Nationaal Energieakkoord. De opstellers denken dat de ouderwetse cv niet meer afdoende is, als we willen voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs en de gaswinning in Groningen verder naar beneden gaat.

Volgens voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-Vni (de installatiebranche) zullen het klimaat en 'Groningen' onvermijdelijk leiden tot nieuwe rendementseisen aan cv-ketels. Maar deze installaties, die volledig op aardgas werken, kunnen niet aan die hogere eisen voldoen, denkt hij. Op dit moment heeft 95 procent van de Nederlandse huizen nog een traditionele cv-ketel.

Wat vind jij?

Moet plaatsing van de klassieke cv-ketel over drie jaar verboden zijn? Stem hier

Ster advertentie
Ster advertentie