Binnenland
NOS

Vacatures in de zorg nemen toe: 'De rek is eruit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vacatures in de zorg nemen toe: 'De rek is eruit'

Het aantal banen in de zorg groeit. Dit jaar staan er zo'n 130.000 vacatures open, blijkt uit nieuwe cijfers van het UWV. Maar voor veel functies is nauwelijks iemand te vinden. En dat heeft gevolgen voor iedereen, zegt de Vereniging voor Ziekenhuizen.

Nu al werken er ruim een miljoen mensen in de zorg. Dat er steeds meer mensen nodig zijn, komt door strengere kwaliteitseisen (meer handen aan het bed) en de vergrijzing; bijna een kwart van de werknemers in de zorg is 55 jaar of ouder en stroomt de komende jaren uit.

Niet genoeg

"De instroom vanuit het onderwijs neemt wel toe", zegt Mechelien van der Aalst, arbeidsmarktdeskundige van het UWV. "Maar het is nog lang niet genoeg. De mensen zijn er simpelweg niet van de ene op de andere dag." Ook personeel dat door de inkrimping van de zorg de afgelopen jaren ontslag kreeg, heeft volgens haar al lang weer een baan. "Dus die kunnen de vacatures ook niet vervullen."

Werkgevers in de zorg zeggen dat ze grote moeite hebben om personeel te vinden. De grootste problemen zijn er in ziekenhuizen, de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg: daar zoekt 80 procent van de instellingen tevergeefs naar mankracht. In andere zorgsectoren heeft de helft dat probleem.

Meer bij nos.nl

Ster advertentie
Ster advertentie