Binnenland

Eredivisie: speelweekend in cijfers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eredivisie: speelweekend in cijfers

[NOS] Van Persie zorgt wederom voor euforie in De Kuip, El Khayati ‘meest waardevolle’ speler van de Eredivisie en bekritiseerde Huntelaar in illuster rijtje.

Feyenoord won zondag met minimaal verschil van Heracles Almelo, maar het verhaal van de dag was voor velen het doelpunt van Robin van Persie. Voor de tweede keer in korte tijd bracht de recent teruggekeerde aanvaller De Kuip weer aan het trillen, dit keer echter als aanvallende middenvelder.

Voor Van Persie was het de eerste keer dat hij in de basisopstelling van een wedstrijd stond sinds 24 augustus 2017, toen nog namens Fenerbahçe tegen Vardar in de Europa League. Zijn laatste basisplaats voor Feyenoord in de Eredivisie was uiteraard nog veel langer geleden: 5104 dagen om precies te zijn (29 februari 2004 op bezoek bij Willem II). Het vertrouwen van Giovanni van Bronckhorst betaalde hij terug met zijn tweede Feyenoord-treffer van het seizoen. Opvallend genoeg was dat ook pas zijn tweede schot op doel in de Eredivisie in 2017/18; beide doelpogingen gingen dus meteen tegen de touwen.

De treffer tegen Heracles had nog een speciaal tintje: het was Van Persie’s 299e doelpunt in zijn carrière voor club en land, waarmee hij nog maar één treffer is verwijderd van een bijzondere mijlpaal.

El Khayati

Niet voor de eerste keer dit seizoen was het Abdenasser El Khayati die ADO Den Haag op sleeptouw nam in de Eredivisie, ditmaal met Willem II als slachtoffer. De spelmaker gaf de assist bij de eerste Haagse treffer van Bjorn Johnsen en benutte zelf de beslissende strafschop in de 92e minuut.

El Khayati creëerde tegen Willem II liefst tien kansen voor zijn teamgenoten, een gedeeld record voor een speler in een eredivisieduel dit seizoen (alleen Hakim Ziyech noteerde thuis tegen Sparta ook 10 gecreëerde kansen). Omdat hij zelf ook vijf keer schoot was hij in totaal bij vijftien schoten direct betrokken, het hoogste aantal voor een ADO-speler in een eredivisieduel sinds Tjaronn Chery op 16 maart 2013 (ook 15). Dat deze enorme productiviteit ook daadwerkelijk punten oplevert voor ADO Den Haag blijkt uit de volgende statistiek: El Khayati, die dit seizoen op zeven doelpunten en evenveel assists staat in de competitie, leverde ADO Den Haag in 2017/18 al zestien punten op met deze goals en assists.

Geen eredivisiespeler was wat dat betreft belangrijker voor zijn ploeg. Het zijn prachtige cijfers voor de middenvelder die momenteel alleen maar belangrijker lijkt te worden voor de ploeg van Alfons Groenendijk.

Huntelaar in illuster rijtje

Een veelbesproken positie bij Ajax is momenteel die van de centrumspits. Klaas-Jan Huntelaar was weliswaar met zijn enige doelpunt matchwinner bij PEC Zwolle – Ajax, maar miste ook een aantal aardige kansen. Feit is wel dat Huntelaar bijzondere cijfers blijft noteren in eredivisieverband.

Zo maakte de aanvaller zijn 86e competitiegoal voor Ajax, waarmee hij nu gedeeld tiende staat in de all-time topscorerslijst van de Amsterdammers in de eredivisie (gelijk met Dick Schoenaker). De 34-jarige Huntelaar werd daarnaast de oudste Ajax-speler ooit met minimaal tien doelpunten in één

eredivisieseizoen. Had Huntelaar echter al op een stuk meer doelpunten moeten staan als je kijkt naar zijn gemiste kansen? Uit de cijfers blijkt dat de Ajax-spits dit seizoen achttien grote kansen (een kans waarbij je redelijkerwijs kunt verwachten dat een speler scoort) heeft gemist, meer dan iedere andere speler.

Uiteraard moet je er maar staan als de kans zich voordoet; zo is Huntelaar ook de speler die überhaupt de meeste grote kansen heeft gehad (27) dit seizoen. Komt het moment dichterbij dat hij de mogelijkheden wel vaker gaat verzilveren, of is de scherpte er definitief van af?

Ster advertentie
Ster advertentie