Binnenland
AVROTROS

Warme truiendag: 'Verwarming lager, bespaar CO2'

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Warme truiendag: 'Verwarming lager, bespaar CO2'

Op Warmetruiendag is het de bedoeling dat iedereen zijn of haar warme trui aantrekt, wat ervoor zorgt dat de verwarming wat lager mag. Onder het motto 'verwarm jezelf, niet de wereld' proberen Greenchoice en het Klimaatverbond jaarlijks Nederland te verleiden om mee te doen aan deze speciale dag. Als we allemaal de verwarming lager zetten, zouden we flink wat energie kunnen besparen.

Volgens de site achter de actiedag besparen we 'maar liefst 6 procent CO2 en 6 procent energie' als we de kachel een graad lager zetten. Klopt dit? En zet dit echt zoden aan de dijk of zijn er maatregelen die meer rendement opleveren?

Graadje lager

Volgens Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanze Hogeschool Groningen, kloppen de cijfers. "De hoeveelheid energie die we nodig hebben voor het verwarmen van een huis is ongeveer het verschil tussen de temperatuur binnen en de gevoelstemperatuur buiten. Stel je voor, vandaag is het buiten twee graden en binnen ongeveer twintig graden, dan zit daar 18 graden tussen. Als ik daar één graadje vanaf haal, dan heb ik 1/18e deel van de energie niet nodig. Dat is ongeveer 6 procent."

Ook volgens Kirsten Palland van MilieuCentraal zijn de cijfers van Warmetruiendag gefundeerd. "Dit is ooit onderzocht door TU Delft, in opdracht van MilieuCentraal. Daar kwam uit, dat als je een jaar lang je kachel een graad lager zet dan je gewend bent, dat je uitkomt op 6 procent besparing."

Nog meer besparen

Beiden benadrukken echter dat we nog veel meer zouden kunnen doen, dan alleen de thermostaat een slagje terugdraaien. "Je kan ook de deuren in huis sluiten en alleen de ruimtes waar je bent verwarmen. Ook 's nachts kun je de kachel lager zetten: mensen met een c.v.-ketel kunnen 15 graden aanhouden, voor mensen met vloerverwarming adviseren we 17 à 18 graden", zegt Kirsten Palland.

Er is echter één maatregel die echt veel oplevert: het isoleren van je huis. "Dan kun je zomaar 20 tot 30 procent besparen zonder dat we de kachel lager zetten", aldus Martien Visser, "We hebben nog heel veel oude huizen, vooral in de stad. Daar zit vaak nog enkel glas in de ramen. Dat zou eigenlijk per direct verboden moeten worden."

Feit of fictie?

Het is dus waar dat we 6 procent besparen op ons energieverbruik als we de kachel een graad lager zette. We bestempelen de bewering van Warmetruiendag dan ook als 'Feit'.

Feit of Fictie: 'Kachel graad lager bespaart 6% energie'

In de rubriek Feit of Fictie checkt Lammert de Bruin dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie