appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Trump in zijn eerste State of the Union: we moeten samenwerken

AFP
woensdag 31 januari 2018 | NOS | Redactie

In zijn eerste State of the Union heeft president Trump de Republikeinen en Democraten opgeroepen compromissen te sluiten. "Vandaag roep ik iedereen op om onze meningsverschillen opzij te zetten en overeenkomsten te vinden."

Volgens Trump is dat nodig om de verouderde infrastructuur en immigratieproblematiek aan te pakken. Hoewel de president opriep tot eenheid was daarvan niet veel te merken in de zaal; Republikeinen gaven regelmatig een staande ovatie, terwijl de aanwezige Democraten veelal stil in hun stoel bleven zitten.

Trump sprak over de staat van de economie. "Ons land is sterk, omdat onze mensen sterk zijn." Volgens Trump zijn er sinds het begin van zijn presidentschap 2,4 miljoen banen gecreƫerd. Onder zwarte Amerikanen en latino's is de werkloosheid nog nooit zo laag geweest, zei de president.

'Typisch Trumpiaans'

"Opvallend genoeg kwam Rusland nauwelijks aan bod", zegt Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. "Wel had hij het uitgebreid over de maatregelen tegen terreur. En hij beloofde Guantanamo Bay open te houden. Daarme draait hij weer een maatregel van Obama terug. Dat is typisch Trumpiaans, hij manifesteert zich weer als een anti-Obama. Dat is echt een constante van zijn presidentschap."

Arjen van der Horst over de State of the Union

Ook sprak Trump over het belastingplan dat hij eind vorig jaar doorvoerde. Volgens de president hebben veel Amerikanen daar baat bij. "Dit is ons nieuwe Amerikaanse moment. Er is nog nooit een beter moment geweest voor de Amerikaanse droom."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1