appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Moeten we meer huizen bouwen 'in het groen'?

ANP
dinsdag 30 januari 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Met de huidige plannen voor huizenbouw is er niet genoeg ruimte meer over in de stad. Daarom moeten we meer 'in het groen' aan de rand van steden gaan bouwen. Dat zegt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken vandaag tegen de Telegraaf.

Volgens de minister willen bestuurders nu vooral binnen de stadsgrenzen bouwen, terwijl ze meer lef moeten tonen en ook in de groene stadsranden moeten gaan bouwen. In oktober constateerde het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) al dat er stapels nieuwbouwplannen klaarliggen, maar dat dat niet voldoende zal zijn om de hoge woningnood op te lossen. "Als we 2 tot 3 procent van de weilanden volbouwen, dan hebben we het schaarste probleem grotendeels opgelost", zei EIB-directeur Van Hoek destijds. 

Volgens emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw is dat een goed plan: "Het wordt hoog tijd dat dit debat gevoerd wordt. De bestaande bouwplannen zijn niet voldoende. Voordat die huizen gebouwd zijn, ben je alweer tien jaar verder."

Bouwen in de Purmer

Eén van de mogelijke locaties in Noord-Holland is een polder naast Purmerend: de Purmer. Als het aan projectontwikkelaars ligt, kunnen er op korte termijn huizen worden gebouwd in dat gebied. D66-gedeputeerde Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland ziet daar niets in. "We moeten als provincies de openbare ruimte zorgvuldig gebruiken. We hoeven niet extra het groen in. De plannen die er nu liggen zijn voldoende." Volgens haar is vooral in de omgeving van Amsterdam het groen van groot belang: "De Purmer is een prachtige polder. Het is echt niet nodig om daar te gaan bouwen."

Maar, volgens hoogleraar De Zeeuw is de ene polder de andere niet. "Kijk naar de Haarlemmermeer, dat is allemaal niet zo mooi, daar kan je prima bouwen. Ook veel weilanden zijn niet groen, maar bruin van de mest."

Moeten we meer bouwen 'in het groen'?

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1