Binnenland
AVROTROS

Ook één glas wijn is niet gezond

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook één glas wijn is niet gezond

Wijn mag niet meer. Bier mag niet meer. Alcohol mag niet meer, want het is (echt heel erg) ongezond. De voedselhysterie spitst zich de afgelopen tijd toe op alcohol: je kunt maar beter niets drinken. Hoog tijd voor een ontnuchterend gesprek over onze geliefde borrel.

Maar vindt maar eens een wetenschapper die rept over positieve gevolgen van alcohol voor de gezondheid. Volgens Hanneke Hendriks van de Universiteit van Amsterdam bestaan die dan ook niet. "Gaan we allemaal eerder dood? Krijgen we kanker?" wil Jort Kelder weten. "Ja, en ja, kort gezegd", reageert ze. Volgens Hendriks is de wetenschap het er al jaren over eens dat veel alcohol slecht voor de gezondheid is. Zo is het bijvoorbeeld gerelateerd aan kanker. "Maar recentelijk is er ook best overtuigend bewijs gekomen dat alcohol ook in lage hoeveelheden niet gezond is."

Ontspannen

Eén glas alcohol is dus al ongezond. Maar een kroket is dat ook. Een rondje wandelen door het centrum van Amsterdam is dat ook. Zonnen, niet gezond. "Het leven is ongezond, we gaan eraan", aldus Kelder.

Daar tegenin te brengen valt dat alcoholgebruik ook baten heeft, volgens Kelder en zijn tafelgast Bas Jacobs. "Dat ontken ik niet. Er zijn positieve associaties met alcohol. Mensen voelen zich ontspannen, het wordt gebruikt bij sociale gelegenheden, dat zijn positieve kanten." Maar volgens Hendriks zijn er geen positieve medische gevolgen aangetoond in de wetenschap.

Gunstig effect

Volgens dr. Aafje Sierksma van Kennisinstituut Bier kan drinken met mate wél gunstige gezondheidseffecten hebben. "Niet alles in het weekend, maar netjes spreiden over de week." Eén tot twee glazen per dag kan een 'gunstig effect hebben op hart en vaatziekten', zegt zij, en zorgt voor een kleinere kans op vroegtijdig overlijden. Hendriks reageert: "het onderzoek wat Sierksma aanhaalt bestaat, maar er zijn nieuwe inzichten die laten zien dat het niet helemaal klopt."

De eenvoudige consument, die zoveel probeert te drinken als mag, weet nu wellicht niet meer waar hij/zij aan toe is. Ondertussen drinken mensen door alsof er geen verband bestaat tussen alcoholconsumptie in kanker. "Nederlanders drinken vaak alcohol", vertelt dr. Hanneke Hendriks van de Universiteit van Amsterdam. "Ongeveer 60 procent drinkt meer dan één glas alcohol per dag." Meer dan de richtlijn van de gezondheidsraad dus. En meer dan bierland Duitsland en wijnland Frankrijk. "Het is verweven met de huidige maatschappij."

Vertroebeling

Waarom blijven we bijna onverminderd enthousiast over ons wijntje? "Alcohol is een belangrijk onderdeel van de samenleving. We zien het vaak in een positieve context en wordt vaak gelinkt aan het woord 'gezellig'." Die positieve context komen we bijvoorbeeld vaak tegen op social media als Facebook.

Daarnaast is ons beeld van alcohol vertroebeld. "De consument weet gewoon niet meer wat de effecten van alcohol precies zijn." Wetenschap wordt weggezet als 'ook maar een mening', zegt Hendriks. Die vertroebeling beperkt zich niet alleen tot drank. "Ook met producten als brood en melk weten mensen al vaak niet meer, is dit nou gezond of niet?"

Hanneke Hendriks is gepromoveerd op hoe overheidscampagnes gedrag beïnvloeden, met name bij alcoholdrinkende jongeren.

Ster advertentie
Ster advertentie