Binnenland

Drie spelers die opvielen in de eredivisie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie spelers die opvielen in de eredivisie

[NOS] In Utrecht liet Zakaria Labyad maar weer eens zien waarom hij door meerdere topclubs begeerd wordt. Luuk de Jong staat inmiddels op 100 goals in de eredivisie en Maher bewijst dat hij het voetballen nog niet verleerd is.

Zakaria Labyad ook voor Jean-Paul de Jong belangrijk

Jean-Paul de Jong leek tot een kwartier voor tijd zijn eerste wedstrijd als hoofdtrainer van FC Utrecht verliezend af te sluiten. AZ was immers in de 55e minuut op voorsprong gekomen door een schuiver van Jonas Svensson. Maar dankzij een vloeiende counter, met Cyriel Dessers als eindstation, werd er door de Domstedelingen toch nog een punt veilig gesteld (1-1).

Dat de assist van Zakaria Labyad kwam was geen verrassing. De aanvaller wordt begeerd door meerdere topclubs en is bezig aan een ijzersterk seizoen. Zo heeft hij met nog zestien wedstrijden te gaan al dertien competitiegoals gemaakt (7) of voorbereid (6). Daarmee evenaart de speler van FC Utrecht nu al zijn meest productieve seizoen uit zijn carrière (2011/12).

Jean-Paul de Jong werd overigens de elfde trainer deze eeuw die met FC Utrecht zijn openingswedstrijd niet wist te winnen. Enkel Ton du Chatinier lukte dat.

Adam Maher drukt meteen zijn stempel

Na een tegenvallende periode bij PSV hoopt Adam Maher zijn loopbaan nieuw leven in te blazen. Onder de vleugels van de trainer die hem ooit zijn eredivisiedebuut gunde, Gertjan Verbeek. En dat FC Twente hem goed kan gebruiken, bleek wel in het 1-1 gelijkspel bij Roda JC.

De 24-jarige middenvelder was niet direct betrokken bij de 1-1, maar verzond uiteindelijk wel liefst vijftig passes op de helft van de tegenstander, het hoogste aantal voor een FC Twente-speler in een eredivisiewedstrijd dit seizoen.

Dankzij het punt staan de Tukkers op doelsaldo weer boven de degradatiestreep en kan er haast van topvorm worden gesproken. Sinds de start van december bleef FC Twente in vijf van de zes competitieduels ongeslagen, enkel Ajax (0) wist in die periode minder vaak te verliezen.

Luuk de Jong: Matchwinner & centurion

Aan het begin van het seizoen leek Luuk de Jong op weg naar de uitgang, terwijl Jurgen Locadia PSV naar de titel moest leiden. Een aantal maanden verder is de realiteit anders. Locadia heeft zijn steentje aan PSV's koppositie meer dan bijgedragen maar is inmiddels vertrokken naar de Premier League.

Aan Luuk de Jong nu de taak wedstrijden te beslissen voor de Eindhovenaren. En dat was precies wat hij tegen Heracles Almelo deed. Nadat hij bij de 0-1 al de assist had gegeven deed De Jong in blessuretijd de gelijkmaker van Heracles teniet, met zijn honderdste eredivisiedoelpunt.

Daarmee werd hij tevens de derde Nederlander die deze eeuw tot honderd eredivisiedoelpunten kwam, na Dirk Kuyt (147) en de eveneens trefzekere Klaas-Jan Huntelaar (116).

Ster advertentie
Ster advertentie