Binnenland
NOS

Nieuwjaarscadeau: zeven podcasts van Met het Oog op Morgen

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwjaarscadeau: zeven podcasts van Met het Oog op Morgen

NOS Met het Oog op Morgen grijpt de jaarwisseling aan om nog één keer terug te kijken op vorig jaar. 2017 was niet alleen het jaar van Fipronil, #MeToo en fake news, maar ook een jaar vol bijzondere gesprekken.

Voor de presentatoren van Het Oog steken sommige gesprekken er met kop en schouders boven uit. In onze speciale eindejaarspodcasts vertellen ze over het gesprek dat hen het meest is bijgebleven.

Lucella Carasso dacht meteen aan een gesprek met arts Bert Keizer over het eerste strafrechtelijk onderzoek in verband met euthanasie. “Een rechtszaak die veel emoties kan oproepen”, zegt ze daar over. “Daarom vond ik het zo goed om met Keizer de zaak rustig van alle kanten te bekijken. Daar is wat mij betreft het Oog voor.”

Emotioneel geraakt

Rob Trip is een gesprek over de Bijlmerramp met overlevende Monique Christiaan en hulpverlener en dominee Otto Ruff het meest bij gebleven. “Het was die dag 25 jaar geleden dat het vliegtuig van El Al neerstortte op twee flats in de Bijlmer. Aan het eind van de dag denk je alles al te hebben gezien en gehoord, maar het verhaal van Monique en Otto raakte mij heel erg.”

Simone Weimans is al langer invalpresentator bij Het Oog en presenteert sinds november als vaste kracht de vrijdagavond. Tijdens haar eerste uitzending sprak ze met hoofdredacteur van Het Parool Ronald Ockhuysen over het dilemma of seksueel wangedrag afbreuk doet aan het werk van een kunstenaar. “Als fan van Louis C.K., hield die kwestie me op dat moment persoonlijk erg bezig.”

Max van Weezel hield dit jaar samen met Wilma Borgman afscheidsgesprekken met de bewindslieden van kabinet Rutte II. Wat hem het meest is bijgebleven? “Het gesprek met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem omdat hij zo open en eerlijk was.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een gepassioneerde jurist

Mieke van der Weij kiest een gesprek met voormalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin over het dagboek van Anne Frank. “U denkt misschien: dat is een stijve jurist. Nou, zodra hij ging praten over het dagboek van Anne Frank, raakte hij heel gepassioneerd”, aldus Van der Weij.

Chris Kijne sprak met Alejandra Slutzky, wiens ouders slachtoffer werden van de Vuile Oorlog van het Videla-regime. “Voor het eerst kwam voor mij zo ontzettend dichtbij wat mensen daar hebben meegemaakt”, vertelt Kijne. “Dat is me enorm bijgebleven omdat dit een tijd is waarop mensenrechten overal ter wereld enorm onder druk staan.”

De keuze van Herman van der Zandt is heel persoonlijk. Hij nomineert een gesprek met maritiem archeoloog Ben Stiefelhagen. “Met terugwerkende kracht heeft het een hele bijzondere lading gekregen. Het is voorbereid door onze overleden collega Ilse Kemper en gaat over één van haar favoriete onderwerpen: duiken.”

Waar vind je de podcast?

iPad of iPhone
Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast-app op je apparaat. Zoek in deze app naar Het beste uit het Oog. Abonneer je op de podcast en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.

Android
Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast-app. Via Google Play kun je veel van dit soort apps vinden. Zoek op 'podcast' in het zoekscherm in Google Play. Zoek in de podcast-app op naam op Het beste uit het Oog voor de hoogtepunten van de week. Als dit niet lukt, is de podcast te bereiken via de RSS-feed.

Soundcloud
De nieuwste aflevering van Het beste uit het Oog is ook elke zaterdag te vinden op Soundcloud.

Ster advertentie
Ster advertentie