Binnenland

Olieramp Mexico nog niet voorbij door zeesnot

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Olieramp Mexico nog niet voorbij door zeesnot

[VPRO] Zes jaar na één van de grootste olierampen in de geschiedenis ligt er nog altijd veel olie in de Golf van Mexico. Tinka Murk, Hoogleraar Ecologie van Mariene Dieren aan de Universiteit Wageningen, doet samen met Amerikaanse partners onderzoek naar wat er na de olieramp aan de Golf van Mexico gebeurd is. Tien à vijftien procent van de olie ligt nog op de bodem. De oorzaak: zeesnot.

Vorige week maakte BP bekend dat ze dit jaar de laatste 2,5 miljard dollar schadevergoeding zal betalen. De totale kosten voor BP bedragen dan ruim 61 miljard dollar. En dat is veel geld – ook voor BP, al betaalde ze in die zes jaar zo’n vijf procent van haar totale omzet. Maar laten we ook de imagoschade niet vergeten, zegt Tinka Murk.

Murk doet samen met Amerikaanse partners onderzoek naar het getroffen gebied, waarvan BP de oorzaak was. Waar dat geld van BP gebleven is? "Er is een redelijk deel besteed aan het opruimen. Je moet je voorstellen dat het een verontreinigde kustlijn was van Amsterdam tot aan Madrid. Dat is veel werk. Ze hebben geprobeerd olie van het moeras te zuigen, maar het meeste is naar beneden gezakt," zegt Murk.

Zeesnot

De oorzaak: zeesnot. Een aanpak om de olie weg te drijven is dat er een soort afwasmiddel over de olie wordt uitgespoten. Honderden miljoenen liters is, vooral door vliegtuigen. De olie wordt dan fijner en dat maakt het voor bacteriën makkelijker om het af te breken. "In schoon water klopt dat, maar in april is daar een algenbloei. Het blijkt dat je daardoor hele andere effecten krijgt. De algen hebben een soort zeesnot gemaakt: grote vlokkige dingen waar die olie aan plakte. Samen met andere deeltjes, bijvoorbeeld klei uit de Mississippi, is dat naar beneden gezakt. De schatting is dat tien à vijftien procent van de olie nog altijd op de bodem ligt'', constateert Murk.

En dat is een hard gelag, na alle pogingen om de Golf van Mexico weer te vrijwaren van de olie. Dat zal nog wel even duren. Het 'afwasmiddel' kan niet worden gebruikt zolang er algenbloei is.

Moet BP iets doen?

Het geld dat BP heeft moeten betalen heeft tot dusver nauwelijks iets opgeleverd. Moet BP niet meer doen? Murk: "Ik denk dat dat meer schade geeft dan dat het oplost. Bovendien is het heel diep, je maakt meer kapot. Er staan hele mooie struiken van koraal van meer dan honderd jaar oud. Het deel dat boven die snotlaag uitsteekt groeit weer. Dat zou je dan ook kapotmaken. Het is een kwestie van wachten tot het weer bedekt is met schone klei."

Afwachten dus. Maar deze case is wel leerzaam voor komende - onverhoopte - olierampen. Én voor de EU, aangezien er ook in de Noordzee geboord wordt. Algenbloei komt in elk aquarium voor, maar hij kan grote gevolgen hebben.

Het gesprek met Tinka Murk is hier terug te luisteren:

Ster advertentie
Ster advertentie