appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Ik ben klaar met de Britten', drie Britten in Nederland over brexit

ANP
maandag 18 december 2017 | NOS | Sid van der Linden

Over een paar weken gaat fase twee van de brexit-onderhandelingen in. Spannend voor Groot-Brittannië en ook voor Britten die hier in Nederland wonen. Met het Oog op Morgen sprak met drie van hen over de keuze die ze misschien moeten maken: Brit blijven of Nederlander worden.

Martin Cleaver, Anna Watts en Rachel Morton.

Anna Watts, 13 jaar in Nederland

Ze liet er geen gras over groeien. Meteen nadat Anna Watts zag hoe haar geboorteland zichzelf uit de EU stemde, besloot ze de Nederlandse nationaliteit aan te vragen. "Vrijdag heb ik een aanvraag voor de Nederlandse nationaliteit aangevraagd en nu is het afwachten. Ik ben voor altijd Brits, maar ik voel me een wereldburger en ik voel me thuis in Nederland."

De meeste van haar Britse vrienden in Nederland kozen voor een dubbele nationaliteit. Watts is de enige die afstand doet van haar Britse nationaliteit. 

Watts voelt namelijk onzekerheid sinds het referendum. "Ik wil zekerheid hebben voor de toekomst van mijn kinderen. Ik heb zoveel kansen gehad dankzij Europa. Ik ben wetenschapper en werk dus vaak samen met andere Europese collega's. De brexit zou zo ongelooflijk slecht zijn voor Britse wetenschappers en Britse studenten, die gaan kansen verliezen."

Martin Cleaver, 43 jaar in Nederland

Martin Cleaver kwam al in de jaren zeventig naar Nederland. Vanaf de andere kant van het Kanaal zag hij zijn geboorteland veranderen. "De sfeer is zo veranderd. Engeland was een open samenleving waar iedereen welkom was en nu zie je racisme opkomen. Elke dag worden er Polen, Fransen of anderen uitgescholden."

Tijdens het referendum mocht Cleaver stemmen en stemde hij tegen, 'niet dat het geholpen heeft'. Een maand geleden vroeg hij een Nederlands paspoort aan en dat kreeg hij ook. 

Rachel Morton, 18 jaar in Nederland

De Britse identiteit is niet iets om zomaar op te geven, vindt Rachel Morton. Ze twijfelt nog steeds over wat ze moet doen na het referendum. "Ik ben nog niet bereid om mijn Engelse identiteit op te geven. Ik voel me nog Brits."

"In het begin dacht ik, misschien draaien ze het nog terug. Maar hoe verder de onderhandelingen gaan, hoe meer ik denk dat brexit echt werkelijkheid wordt."

Als de brexit door gaat, vindt Morton dat ze moet kiezen of ze Brits of Europees wil zijn. "Dat wordt moeilijk. Er loopt nog een discussie over of we misschien onze dubbele nationaliteit mogen houden. Dus daar hoop ik dan maar op."

Wat verandert er voor Nederlandse Britten na de brexit?

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1