appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Column | Verplicht de taal leren is een cadeau, geen straf

Kwesties
zondag 17 december 2017 | NTR | Samira el Kandoussi

Het inburgeringsbeleid moet op de schop, stelt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). In Kwesties (NTR) debatteren vluchtelingen en politici over de integratie in Nederland. Hoe anders of strenger moet het beleid worden? Gastcolumnist Samira el Kandoussi pleit voor verplichte taallessen. 

Hoog boven in de bomen, verscholen in de schaduw van de takken, woonde eens een vogelfamilie. Ze leefden tevreden in hun met zorg gebouwde nest. De moeder verwende haar kuikens en kwam elke dag met een dikke wurm voor elk van haar kinderen naar huis. Op een dag waren de jonggeborenen groot en vlogen weg, behalve eentje. 

Hij bleef veilig zitten met zijn snavel wagenwijd open, gewend aan zijn moeder die elke dag terug keerde met een sappige maaltijd. Maar op een dag werd ze aangevallen door een kat die haar al dagen besloop. Haar zoon wachtte dagen en nachten op haar, verhongerde uiteindelijk in het nest en stierf een onnodige dood.

Minister Koolmees van Sociale zaken wil strengere inburgeringseisen.

Ik zeg: liever gisteren dan vandaag. Ik heb het vaak in mijn eigen omgeving gezien. Mensen die van uitkeringen leven, in isolement leven, bang zijn voor verandering en bang voor de boze buitenwereld.

Hoe ga je de wereld van je kinderen begrijpen die in Nederland opgroeien als je zelf alleen maar met mensen omgaat uit je eigen groep en het oordeel van die groep belangrijker is dan je eigen geluk? Hoe kom je uit het armoede-denken- de beperkingen van sommige tradities, hoe raak je negatieve overtuigingen kwijt als je uit een cultuur komt die overheerst wordt door schaamte en weinig tot niets bespreekbaar is?

Door je leefwereld te vergroten en je te ontwikkelen! En dat begint door de taal te leren van het land waar je woont. De taal leren is geen straf! Het is een cadeau! Taal is de weg naar een gesprek en begrip tussen mensen.

Je hebt taal nodig om je verstaanbaar te maken bij de dokter, maar ook bij de ouderavonden van je kinderen. Taal is de weg naar het verwoorden van je gevoelens en gedachtes. Taal opent de deur naar een leuke baan die bij je past, met als gevolg dat je meer controle hebt over je leven en gelukkiger bent.

Dank je wel, minister Wouter Koolmees. Het wordt tijd dat de vader van het nest een grotere rol gaat spelen, in plaats van de vertroetelende moeder die haar kinderen een hand boven het hoofd houdt- met een slechte afloop!

Als je wilt dat de vogel van verdriet ophoudt met zingen, leer ons dan onze eigen wurmen zoeken.

Debat in Kwesties op NPO Radio 1

Het debatprogramma Kwesties (NTR) is in Utrecht om te praten over het inburgeringsbeleid van Nederland. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ziet enorme wachtlijsten voor inburgeringscursussen, slechte integratie en de afhankelijkheid van een uitkering. Koolmees wil taalles vanaf de eerste dag dat de vluchtelingen Nederland binnenkomen. Ook wil hij het niveau hiervan verhogen zodat de kans op een baan vergroot wordt. Doen vluchtelingen zelf wel genoeg hun best? En hechten we zelf niet teveel waarde aan een goede integratie?

Luister het debat hier terug.

Samira el Kandoussi is journalist en programmamaker. Zij onderzocht onder andere thema’s rondom haar verwondering voor de Marokkaanse cultuur en de rol die de islam daarin speelt.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1