appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Deze Dag Toen: Mona Lisa uit Louvre teruggevonden

ANP
dinsdag 12 december 2017 | NOS | Redactie NOS

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 12 december 1913, werd de gestolen Mona Lisa teruggevonden, nadat het in 1911 werd gestolen.

Op klaarlichte dag werd het beroemde schilderij van Leonardo da Vinci op 21 augustus 1911 gestolen. Het hing destijds in de Salon Carré van schilder Louis Béroud, die op die dag niets dan vier ijzeren haakjes aantrof. De paniek slaat toe: waar is het werk heen?

De pijlen richten zich aanvankelijk op de inmiddels beroemde dichter Guillaume Apollinaire. Hij zou ooit verklaard hebben dat hij het Louvre moest afbranden. Ten onrechte, want de dichter bleek onschuldig.

De daadwerkelijke dader was de Italiaan Vincenzo Peruggia. In een houten koffer onder zijn bed in een kamer in Parijs werd de Mona Lisa bewaard om hem pas na twee jaar te koop aan te bieden aan een antiquair uit Firenze, Italië. Het doek werd herkend en Peruggia gearresteerd. 

De diefstal bleek cruciaal voor de latere bekendheid van het werk. In kunstkringen was het schilderij al wel bekend, maar pas vanaf 1911 werd het wereldberoemd. Terwijl de lach van Mona Lisa op iedere voorpagina prijkte, roemden kenners het bijzondere werk. Inmiddels staan toeristen van over de hele wereld uren te drommen voor het schilderij, dat inmiddels achter goed beveiligd glas zit.

Dat was toen, dit is nu.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1