appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Overnachting
STER Advertentie

Trump krimpt natuurgebieden in en maakt olie- en gaswinning mogelijk

ANP
dinsdag 5 december 2017 | NOS | Redactie

Twee Amerikaanse natuurgebieden in de staat Utah verliezen een groot deel van hun beschermde status. Het park Bears Ears wordt 85 procent kleiner en Grand Staircase-Escalante verliest 50 procent. Bij elkaar gaat het om 8000 vierkante kilometer aan natuurschoon met daarop verschillende heilige gebieden voor de inheemse bevolking van Amerika. Later vandaag wordt waarschijnlijk bekend welke andere natuurparken ook moeten gaan inkrimpen.

President Trump deelde het besluit zelf mee tijdens een bezoek aan de westelijke staat. "Sommige mensen denken dat natuurlijke rijkdommen van Utah moeten worden beheerd door eenhandvolbureaucraten ver weg in Washington. En wat denk je? Ze hebben het mis."

Het schrappen van 85 procent van het natuurpark Bears Ears doet vooral pijn bij vijf stammen van oorspronkelijke bewoners, zegt correspondent Arjen van der Horst: "Zij voeren een gevecht dat al zo oud is als de Verenigde Staten. Wie heeft er recht op het land? Zijn dat de oorspronkelijke bewoners of de kolonisten?"

Trump krimpt natuurgebieden in

Indianenstammen

Het is een gevecht dat de indianenstammen bijna altijd hebben verloren, zegt Van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. "Er leek een kentering te komen onder Obama. Voor het eerst was er een president die naar hen luisterde. Zo verbood Obama ook de aanleg van een oliepijpleiding in South Dakota die vlak langs een indianenreservaat liep."

Bij Trump is het dus anders. "Hij heeft het dan wel vaak over America First, maar dat geldt duidelijk niet voor de First Americans, de eerste Amerikanen zoals deze indianenstammen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1