Binnenland

Mediaforum: 'Schande hoe vicepremier nepnieuws wil tegen gaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: 'Schande hoe vicepremier nepnieuws wil tegen gaan'

[KRO-NCRV] Mediastrateeg Marianne Zwagerman is enorm geschrokken van het optreden van minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Kajsa Ollongren gisteren. Dat zegt Zwagerman in het programma Mediaforum. Ze hekelt de manier waarop Ollongren nepnieuws wil tegen te gaan. In het Kamerdebat over haar begroting vertelde de minister dat ze in haar strijd tegen fake news in gesprek wil met mediaplatforms én mediabedrijven.

Kwalijke desinformatie

Zwagerman: ''Je wilt niet leven in een land waar de vicepremier en de minister van Binnenlandse Zaken in gesprek wil gaan met mediabedrijven. Het is volgens haar politieke taal voor 'zich ermee bemoeien.'” Het felst is Zwagerman over de reactie van Ollongren op een vraag van Denk-Kamerlid Selçuk Özturk. Hij vroeg haar tijdens het debat of ze ook het weblog 'De Dagelijkse Standaard' zou aanpakken, dat volgens hem kwalijke desinformatie verspreidt over zijn partij. Hoewel ze het kwalijk vindt dat Özturk wil dat de vrijheid van een bepaalde website wordt ingeperkt, heeft Zwagerman geen bezwaar tegen zijn vraag. Dat kan hij als Kamerlid gewoon doen, vindt ze. Zwagermans' probleem ligt echt bij Ollongren. ''Tot mijn verbijstering corrigeert de minister hem niet.''

'Wij gooien journalisten niet in de gevangenis'

Zwagerman had Ollongren willen horen zeggen: ''Meneer Özturk, wij hebben hier in Nederland wel een vrije pers, wij gooien journalisten niet in de gevangenis zoals in uw geliefde Turkije.'' In plaats daarvan zei ze: ''Ja, ik ga met die mediabedrijven in gesprek.'' Op wat voor glijdende schaal zitten we dan? We kunnen als journalisten hier niet hard genoeg tegen protesteren. Wanneer gaat iemand nou eens roepen ‘niet, gewoon niet','' aldus Zwagerman.

Ster advertentie
Ster advertentie