appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

'Haringtest AD is doorgestoken kaart'

Via EenVandaag
woensdag 15 november 2017 | AVROTROS | Redactie

De resultaten van de haringtest van het Algemeen Dagblad zijn onbetrouwbaar. Dat blijkt uit uitgebreid onderzoek van econoom Ben Vollaard, die verbonden is aan de Universiteit van Tilburg. Hij vertelde over de uitkomsten van dit onderzoek bij Radio EenVandaag

Een panellid van de test heeft zakelijke belangen bij groothandel Atlantic. De haringboeren die aangesloten zijn bij deze leverancier scoren veel hoger in de test, vertelt Vollaard tegen EenVandaag: "Het gaat gemiddeld genomen om 3,6 punt extra op een schaal van 10. Vishandels met deze leverancier zijn dan ook zwaar oververtegenwoordigd in de top 10 van de AD haringtest 2016 en 2017."

De twintig haringboeren die samenwerken met Atlantic scoren gemiddeld een 9,1. De overige haringboeren gemiddeld een 5,5. Het is onwaarschijnlijk dat vishandels met haring van Atlantic simpelweg betere haring serveren, zegt Vollaard: "Het verschil in score wordt niet verklaard door het gewicht, het vetpercentage en de microbiologische gesteldheid van de haring - de objectief meetbare onderdelen."

Er zit een luchtje aan de AD-haringtest

Cursus

De hogere scores van haringboeren waaraan Atlantic levert, wekken extra argwaan doordat panellid Aad Taal werkzaam is bij deze firma. Op de website van Atlantic is te lezen dat deze keurmeester namens het bedrijf cursussen aanbiedt. Tijdens zo'n vier uur durende cursus, kunnen "desgewenst de resultaten van de AD Haringtest worden besproken." Haringboeren die een cursus bij Taal gevolgd hebben kunnen het jaar erop gewoon weer meedoen aan de haringtest: "De verdenking is dat verkooppunten die voor Atlantic als leverancier kiezen en een cursus bij Atlantic volgen daarmee een hoge score op de test veiligstellen. Dit puntenvoordeel zou een vorm van klantenbinding zijn", aldus Vollaard, die eerder al aantoonde dat haringboeren in de regio Den Haag/Rotterdam, waar Taal woont, worden bevoordeeld in de test.

Rechtszaak

Haringboer Jo Hop uit Doorn kreeg vorig jaar een nul in de test. Hij is ervan overtuigd dat de haringtest doorgestoken kaart is: "De hele viswereld weet het maar niemand durft het te roepen, omdat je dan volgend jaar een nul krijgt." Hij stapt naar de rechter: "Dit is pure laster. Mijn goede naam is moedwillig onderuit gehaald. In de test werd beweerd dat mijn haring bedorven was, maar uit laboratoriumonderzoek blijkt dat de microbiologische gesteldheid uitstekend was."

Ook Lon Oosterbroek uit Zoetermeer gaat juridische stappen ondernemen. Na een nul in de test is zijn klandizie flink teruggelopen: "De AD Haringtest moet stoppen. Dat is mijn prioriteit. Tientallen visboeren worden gedupeerd en lijden emotionele en financiële schade."

Reactie Algemeen Dagblad

Hoofdredacteur van het AD, Hans Nijenhuis, reageerde bij Radio EenVandaag op de kritiek op de test. Bekijk het fragment hieronder:

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1