appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

'Online vergeten worden' niet zo makkelijk

ANP
maandag 30 oktober 2017 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Hoe kan je 'online vergeten' worden? Rapper Abdel kan erover meepraten: hij wordt op internet achtervolgd door een verleden waar je afstand van wilt nemen. Hij stapte naar de rechter, maar verloor. Ondanks 'het recht om vergeten te worden'. 

Tussen 2010 en 2012 deed Abdel, die verder anoniem wil blijven, onder zijn rappersnaam mee aan zogenaamde 'punch-out battles'. Dit zijn een soort verbale bokspartijen waarbij rappers elkaar intimideren. Nu vindt Abdel zijn teksten van toen ongepast. 

"Ik was destijds net 18 jaar en ik had nooit verwacht dat het zo populair zou worden", vertelt Abdel. Doordat hij een 'draai' maakte in zijn leven, kreeg hij spijt. "Ik ben heel religieus geworden. Tijdens die battles heb ik iemand beledigd. Dat is iets wat mijn geloof afkeurt. Ik wil graag een goede moslim zijn en ook een voorbeeld zijn voor anderen. Daarom wil ik dat die filmpjes verwijderd worden." 

Abdel heeft alle filmpjes die hij in eigen beheer uitbracht al van het internet gewist. Maar de organisator van de punch-out battles heeft een aantal opnames laten staan en wil deze niet verwijderen.

'Het recht om vergeten te worden'

Drie jaar geleden zorgde een uitspraak van het Europees Hof ervoor dat iedere Europeaan het 'recht heeft om vergeten te worden'.  Simpel gezegd: als je het wilt, moet een zoekmachinegigant als Google, zoekresultaten die jou in een kwaad daglicht stellen uit de de lijst schrappen.

Abdel stapte naar de rechter om dat af te dwingen. Maar de rechtbank oordeelde dat Abdel op basis van het portretrecht geen recht meer heeft om de publicatie te verbieden.

Stefan Kulk van het Centrum voor Intellectueel Eigendomsrecht van de Universiteit Utrecht noemt het vergeetrecht “een goede ontwikkeling". Maar volgens Kulk blijft het een ingewikkelde afweging. “Het gaat om belangrijke waarden die niet voor elkaar onderdoen. Er moet een afweging worden gemaakt tussen het recht op privacy en het recht op vrijheid van meningsuiting en informatie.”

Bekeerde rapper wil online vergeten worden

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1