Binnenland
NTR

Column | Celal Altuntas over het weren van buitenlanders door studenten

foto: Kwestiesfoto: Kwesties
  1. Nieuwschevron right
  2. Column | Celal Altuntas over het weren van buitenlanders door studenten

Waar het voor iedere student al ingewikkeld is om een kamer te vinden, is het voor internationale studenten nóg moeilijker. Sommige studentenhuizen adverteren tegenwoordig openlijk met ‘No internationals’. Vanavond een debat hierover bij Kwesties (NTR). Celal Altuntas neemt alvast stelling: "Hou toch eens op steeds alles wat niet-Nederlands en wie niet-Nederlander is als een bedreiging te zien."

Columnist Celal Altuntas

Ze komen massaal naar Nederland, spreken geen Nederlands en vaak moeten wíj hún taal spreken. Door hén hebben wíj geen kamers. Ze gedragen zich anders, spreken andere talen, hebben andere waarden en normen meegekregen.

Op het internet kwam ik meer van die reacties tegen: "Ik wil thuis helemaal geen Engels praten, wanneer ik thuis ben wil ik Nederlands praten, want daarmee kan ik mijn gevoelens goed uiten." Sommigen blijven een jaar en sommigen blijven een half jaar en gaan weer weg. Ze nemen onze kennis mee terug naar hun eigen land. Ik las tussen de regels door ‘minder, minder, minder’, maar dat was vast niet de bedoeling van deze bezorgde hoeders van ons vrije, open Nederland.

Lastig

Het ging in deze kwestie niet over asielzoekers of vluchtelingen. Nee, het ging over buitenlandse studenten die ervoor kiezen om in dit mooie land te studeren. Sommige hoeders vinden dat ‘ze’ onterecht studentenkamers in beslag nemen, waardoor Nederlandse studenten geen kamer kunnen krijgen. Anderen vinden dat op de universiteiten te veel Engels gesproken wordt en dat is een bedreiging voor de Nederlandse taal. Weer andere bezorgde burgers vinden dat ‘ze’ zich anders gedragen, te veel drinken, te veel herrie maken.

Naar verwachting zal in Utrecht in 2025 dertig procent van de totale studentenpopulatie internationaal zijn. Het kamertekort zal dan niet zijn opgelost. Ook Leiden, Eindhoven en Delft klagen over het kamertekort. Zo te zien zijn wij niet alleen voor vluchtelingen, maar ook voor buitenlandse studenten zeer aantrekkelijk.

Verrijkend

Gelukkig zijn er ook studenten en niet-studenten die het juist goed vinden dat buitenlanders hier komen studeren. Zij wijzen erop dat ongeveer een kwart van de internationale studenten na afstuderen in Nederland blijft werken en dat levert de schatkist jaarlijks 1,57 miljard euro op. Dat is niet het enige voordeel. Wat dacht je van hun cultuur? Wat dacht je van de talen die ze spreken? Wat dacht je van hun waarden en normen? Wat dacht je van hun motivatie dat ze hier willen studeren? Wat dacht je van de ervaringen en kennis die ze hier opdoen en vervolgens meenemen naar hun land van herkomst om het daar te delen met hun landgenoten?

Internationale studenten zijn juist een verrijking voor dit land, onze cultuur en ons onderwijs en ze vormen absoluut geen bedreiging. Hou toch eens op steeds alles wat niet-Nederlands en wie niet-Nederlander is als een bedreiging te zien. Onze kinderen gaan toch ook naar het buitenland om te studeren, om te werken en (soms) verliefd te worden?

Debat vanavond: stop internationale studenten?

Rob Oudkerk is zondagavond op het Utrechtse Janskerkhof. In het nieuwe regeerakkoord is internationalisering een belangrijke doelstelling: we hebben buitenlands toptalent keihard nodig. Maar veel studentenhuizen weren internationale studenten. Hoe gaan we daar mee om? Moet er wellicht een quotum komen voor buitenlandse studenten? Moeten ze in ieder geval gespreid worden over het land? Of moeten we buitenlandse studenten juist voorrang geven bij een studentenkamer? Moeten misschien de collegegelden voor studenten vanuit de EU omhoog?

Kijktip: ook internationale student Andrew kon moeilijk een kamer krijgen. Hij betaalt 'dan maar' het astronomische bedrag 400 van voor 4 vierkante meter. Benieuwd hoe Andrew woont? Neem een kijkje.

Celal Altuntas is schrijver, opiniemaker en columnist voor het debatprogramma Kwesties (NTR). Hij heeft twee dochters en heeft een bijzondere interesse voor politiek, cultuur, eerwraak en religie.

Ster advertentie
Ster advertentie