appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Gaat het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum door?

ANP
woensdag 13 september 2017 | NOS | Redactie

In de aanloop naar het referendum over een onafhankelijk Iraaks-Koerdistan op 25 september lopen de spanningen steeds verder op. De Iraakse premie Abadi noemt het referendum ongrondwettelijk. Hij en een grote meerderheid van het Iraakse parlement willen dat de Koerden ervan afzien. Maar als het aan de Iraaks-Koerdische leider Barzani ligt, komt die er toch.

"Ik verwacht dat het parlement akkoord gaat met het referendum en niet aan zal durven om dat een week vooraf af te gelasten", zegt Joost Jongerden, socioloog en Koerdistan-kenner, verboden aan de Universiteit Wageningen.

De Koerden hebben een gunstige uitgangspositie en zijn momenteel militair redelijk sterk. "In een groot gedeelte van Noord-Irak geldt al autonomie sinds 1991'', vertelt Jongerden in het NOS Radio 1 Journaal. ''Er waren een aantal gebieden daarbuiten waar Koerden wonen. Die gebieden heeft Bagdad verloren aan IS. De afgelopen jaren hebben de Koerden die gebieden weer heroverd." 

Gaat het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum door?

Jongerden verwacht niet dat het referendum rechtstreeks tot onafhankelijkheid zal leiden. "Ze zullen het gebruiken om meer concessies los te krijgen van Bagdad. Politiek en economisch. Bijvoorbeeld zeggenschap over de olievoorraad in de Koerdische gebieden."

Morgen besluit het Iraaks-Koerdisch parlement of het referendum al dan niet doorgaat.

Foutje gezien? Mail ons. Hartelijk dank!
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1