Binnenland
KRO-NCRV

Niet zo lang en gelukkig: '1 op de 13 kinderen groeit op in armoede'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet zo lang en gelukkig: '1 op de 13 kinderen groeit op in armoede'

Hoe vaak heb jij jezelf de slotzin 'en ze leefden nog lang en gelukkig' horen zeggen tijdens het voorlezen van een verhaal of sprookje? Toneelregisseur Bas van Rijnsoever houdt deze zin tegen het licht in zijn gelijknamige voorstelling En ze leefden nog lang en gelukkig. "Het komt vaak niet goed en daar moeten we eerlijker over zijn naar kinderen toe", zegt hij bij Spraakmakers.

In de voorstelling loopt een kind door een sprookjesachtig landschap. Daar komt het geprojecteerde video's tegen met waargebeurde verhalen van andere kinderen. "We hebben verschrikkelijke verhalen gehoord, maar ik heb ervoor gekozen om de kinderen krachtig te portretteren en momenten te gebruiken waarop zij zich daadwerkelijk verwonderen over het feit dat zij in armoede leven", zegt Van Rijnsoever.

Cijfers dalen, toch?

Naar aanleiding van de voorstelling is er gesproken met experts over de kinderarmoede in ons land. Zo komt ook Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek, aan het woord.

Hij vertelt hierin dat er geconstateerd kan worden dat de cijfers de afgelopen jaren gelijk zijn gebleven. "Maar de verschillen worden groter. In dertig jaar is de economie vier keer over de kop gegaan, maar dat wordt niet meegenomen", zegt Van Rijnsoever. "Beleidmakers zien dat het procentueel afneemt, waardoor het beter lijkt te gaan. Maar in essentie deugt het niet dat in één van de rijkste landen van de wereld, zo’n grote groep niet meekomt."

Pechvogels

Volgens Van Rijnsoever verkeren we met z'n allen in het verkeerde narratief. "Dat we nog steeds denken dat mensen die niet mee komen harder moeten werken. Dat helpt niet", zegt Van Rijnsoever.

Volgens hem is armoede of rijkdom ook vaak een kwestie van pech of geluk hebben. "Als je meer naar het geluk en de pech gaat kijken, dan zullen wij - empathische wezens die we zijn - eerder geneigd zijn om mensen met pech een handje te helpen. Nu gebeurt dat niet en worden mensen die schulden hebben als schuldig gezien."

Vanaf volgende week zet KRO-NCRV onder de titel Lief Gebaar zich in om die kinderarmoede in Nederland uit te bannen.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie